Gorbačov dao savjet Putinu i Bidenu kako izbjeći nuklearni rat

Bivši sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov (90) dao je intervju za rusku agenciju Interfax, u kojemu je izjavio da se predsjednici Rusije i Sjedinjenih Država, Vladimir Putin i Joseph Biden, moraju sastati i pregovarati o razoružanju. Ti su pregovori nužni kako bi se “spriječila prijetnja nuklearnim ratom”, kazao je posljednji vođa SSSR-a

“Iskustvo pokazuje da je potrebno sastajati se i pregovarati…  Ipak je jasno: glavno je izbjeći nuklearni rat. Budući da se takav problem mora izbjeći, nemoguće ga je riješiti sam, ljudi se moraju sastajati, svi moraju biti zabrinuti zbog ove situacije”, izjavio je Gorbačov.

Također je naglasio kako je potrebno voditi pregovore sa zapadnom Europom, usprkos nevoljkosti.

“Ne treba se bojati pregovora. Samo pregovori, samo sastanci na svim razinama, posebno najvišim, mogu dati pozitivne rezultate. Iskustvo jasno svjedoči u prilog tome”, rekao je političar, koji je, usput, perestrojku nazvao svojim glavnim postignućem, koje je, prema njegovu mišljenju, imalo odlučujuću ulogu ne samo u unutarnjem životu sovjetskog naroda i na međunarodnoj sceni, već je i “pridonijelo nuklearnom razoružanju i jačanju sigurnosti”.

Kako prenose pojedini ruski mediji, novinari koji su s Gorbačovom razgovarali, očito iz poštovanja prema njegovoj dobi nisu ga podsjetili na to kako je on to uspješno pregovarao sa Zapadom i potom izgubio svoju zemlju.

Gorbačov je, naime, u ruskoj javnosti već dugo jedan od najomraženijih političara uopće i svojevrsni simbol za nacionalnu izdaju, za razliku od Zapada gdje je hvaljen kao vizionar i gdje je uvijek rado viđen gost. Posve razumljivo s obzirom na kut gledanja na uspjeh njegove politike na čelu SSSR-a i tko je iz nje na kraju izvukao najviše koristi.
Komentari

komentar

You may also like