Gorbačov o američkom povlačenju iz Afganistana

Mihail Gorbačov, bivši čelnik Sovjetskog Saveza koji je nadzirao povlačenje sovjetske vojske iz Afganistana 1989. nakon neuspjele desetogodišnje kampanje, kazao je u utorak da je misija NATO-a u Afganistanu od početka bila osuđena na propast.

“Od samog početka (američka invazija) bila je loša ideja, iako ju je Rusija u početku podržavala”, rekao je Gorbačov za RIA. “Greška od strane Amerike je trebala biti priznata ranije”, rekao je 90-godišnji Gorbačov. “Sada je važno učiti iz situacije i barem ne ponavljati takve greške”, dodao je.

“Kao i u mnogim drugim sličnim projektima, Amerikanci su preuveličavali prijetnju i loše definirali geopolitičke ciljeve. Tome treba dodati nerealne pokušaje demokratiziranja društva koje se sastoji od brojnih plemena”, zaključuje Gorbačov, a prenosi RIA.

Gorbačov (90) je i sovjetsko prisustvo o Afganistanu smatrao političkom pogreškom koja je trošila dragocjene resurse u vrijeme kada je Sovjetski Savez bio na zalasku.

Prosovjetska afganistanska vlast opstala je još tri godine nakon povlačenja SSSR-a. Brojni vojni zapovjednici Afganistana su se obučavali u SSSR-u. Ipak, prosovjetska vlada se nije oporavila od ruske odluke o obustavi pomoći nakon kolapsa Sovjetskog Saveza, u siječnju 1992. Tada je pao i afganistanski režim.

SSSR je, kao i SAD, također napao Afganistan 1979. kako bi podržao afganistansku komunističku vladu koja je bila u sukobu s muslimanskim gerilskim borcima. Ubrzo po dolasku na vlast 1985., Gorbačov je odlučio prekinuti sovjetsko prisustvo u Afganistanu. Sovjetski desetljetni rat u Afganistanu ubio je do 2 milijuna Afganistanaca, prisilio ih je još 7 milijuna na raseljavanje i doveo do smrti više od 14 tisuća sovjetskih vojnika. Borci antisovjetskih mudžahida pomogli su u osnivanju talibana početkom devedesetih.





Komentari

komentar

You may also like