Gore katoličke crkve u Kanadi zbog nekadašnjih škola za preodgoj Indijanaca

Jučer su izgorjele još dvije katoličke crkve u Kanadi. Riječ je o crkvama Svete Ane i crkve Chopaka u Britanskoj Kolumbiji, a počele su gorjeti u razmaku od sat vremena. Uništene su do temelja.

Policija i vatrogasci tvrde da su požari “sumnjivi”. Prošlog tjedan su izgorjele još dvije katoličke crkve, također s razmakom od sat vremena. To se dogodilo na dan obilježavanja prava urođenika. Obje crkve bile su na teritoriju rezervata Osoyoos plemena.

Gotovo je sigurno da su paljenja crkva reakcija na otkrivanje masovnih dječjih grobnica Indijanaca u Kanadi. Prije mjesec dana su članovi plemena Tk’emlups te Secwepemc pronašli masovnu grobnicu 215 djece neoznačenih grobova na teritoriju nekadašnje katoličke škole za preodgoj Indijanaca. Nakon toga je pleme Cowessess pronašlo grobnicu 751 djece u regiji Saskatchewan pored slične nekadašnje škole, prenosi BBC.

Između 1890. i 1978. škole su odgajale djecu, često ih izdvajajući od roditelja i zajednica u koje su se rijetko vraćali. Dosta djece je umiralo zbog zanemarivanja, loših uvjeta stanovanja, pothranjenost i bolesti. Procjenjuje se da je kroz ovakvo “školovanje” prošlo oko 150 000 djece urođenika, piše The Guardian. Povjesničari tvrde da je riječ o kulturnom genocidu. Obujam ovakve društvene “asimilacije” je još veći u susjednom SAD-u.

Kanadski premijer Justin Trudeau ponudio je ispriku: “Kao katolik, duboko sam razočaran pozicijom Katoličke crkve koju je zauzela sada i zadnjih godina. Očekujemo od crkve da preuzme svoju odgovornost za ovo i pomogne oko zalječenja rana, među ostalim i otvaranjem svojih povijesnih popisa”.

 





Komentari

komentar

You may also like