Gorko otrežnjenje: Katar negira plinski sporazum s Njemačkom! Nema alternative ruskom plinu

Katar trenutačno nije u mogućnosti pomoći zemljama EU-a u njihovim pokušajima da pronađu alternativu ruskim isporukama plina, izjavio je u subotu, 26. ožujka, katarski ministar energetike Saad bin Sharid al-Kaabi na međunarodnoj konferenciji Doha Forum.

Prema njegovim riječima, u ovom trenutku ne postoji nitko tko bi u bliskoj budućnosti mogao u potpunosti nadomjestiti opskrbu ruskog plina europskim potrošačima.

Ovo nije prva izjava al-Kaabija u svezi zamjene uvoza ruskog plina. Ranije je već izjavljivao kako Katar neće moći zamijeniti Rusku Federaciju, koja čini 30-40% plina koji se isporučuje u Europi, i da emirat nije u mogućnosti zamijeniti takve količine.

U intervjuu za CNN Business katarski je ministar izjavio da je Katar uložio 28 milijardi dolara u proširenje svog divovskog Sjevernog polja i očekuje povećanje kapaciteta plina za više od 60% u četiri godine. Nakon toga očekuje se da će oko polovice njegovih kapaciteta otići u Europu. “Naš plan je da želimo biti 50% istočno od Sueza, 50% zapadno od Sueza”, rekao je ministar. Oko 80% katarskog plina trenutačno ide azijskim kupcima, od kojih su mnogi potpisali dugoročne ugovore koji ne dopuštaju preusmjeravanje opskrbe drugim kupcima.

Slične stavove katarski ministar iznio je jučer i u intervjuu za njemački medij Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

“Mislim da ne možemo pomoći (Europi) u ovom trenutku. Trebat će godine da se uspostave opskrbe plinom iz Katara”, rekao je. “Reći da danas mogu bez Rusije i reći da ju Katar ili drugi (izvoznici) mogu zamijeniti jednostavno je smiješno. To se neće dogoditi”, kazao je Saad bin Sharid al-Kaabi po EU i Veliku Britaniju neugodnu vijest.

Naime, posljednjih mjeseci predstavnici Europske unije i Velike Britanije u više su navrata izjavljivali potrebu napuštanja ili smanjenja ovisnosti o ruskom plinu. U isto vrijeme, Katar se smatrao alternativnim dobavljačem. Njemački ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habek izjavio je 20. ožujka, nakon posjeta emiratu, da je dogovorio suradnju u energetskom sektoru, koji predviđa opskrbu Njemačke ukapljenim prirodnim plinom (LNG). Naglasio je da se tijekom susreta razgovaralo o točnim količinama i vremenu isporuke, ali je odbio dati detaljne detalje i brojeve.





U istom intervjuu za FAZ, Saad bin Sharid al-Kaabi demantirao je i izvješća o navodno postignutom dugoročnom sporazumu za isporuku LNG-a iz Katara u Njemačku, koja su se u njemačkim medijima počela pojavljivati ​​u kontekstu Habekovih izjava. Na pitanje postoji li takav dogovor, državni ministar je nedvosmisleno odgovorio: “Ne”. Pritom je istaknuo kako postoji “ozbiljan interes” za bilateralnu suradnju, koja, međutim, još nije poprimila oblik konkretnih sporazuma.

Njemački ministar gospodarstva i zaštite klime Robert Habeck izjavio je u petak, 25. ožujka, da je Njemačka već postigla značajan napredak u smanjenju ovisnosti o ruskim energentima. “Nakon isteka ugovora s ruskim dobavljačima, tvrtke ih ne obnavljaju i prelaze na druge dobavljače. I to se događa ludim tempom.” Prema njegovom mišljenju, Njemačka može postati “u velikoj mjeri neovisna” o plavom gorivu od Rusije do sredine 2024. godine.

Njemački kancelar Olaf Scholz također je u petak, 25. ožujka, sugerirao da bi Njemačka mogla postati neovisna o ruskom plinu brže nego što bi “mnogi mogli očekivati”.





S obzirom na navedene vijesti katarskog ministra optimizam vodećih njemačkih političara mogao bi biti kratkog vijeka. U svakom slučaju, izjave iz Dohe su otrežnjujuće tj. imaju kapacitet „hlađenja usijanih glava“ i racionalnijeg sagledavanja stvarnosti – prije svega za dobrobit svoga stanovništva i njemačkog gospodarstva

 

Komentari

komentar

You may also like