Američki zastupnici traže Bidena da poduzme mjere u vezi s odlaznim ulaganjima u Kinu

Skupina američkih zastupnika uključujući predsjednicu Predstavničkog doma Nancy Pelosi, čelnika većine u Senatu Chucka Schumera i republikanskog senatora Johna Cornyna u utorak je pozvala predsjednika Joea Bidena da izda izvršnu naredbu o vanjskim ulaganjima u Kinu i druge zemlje, javlja Reuters.

Kongres je razmatrao zakon koji bi američkoj vladi dao nove ovlasti da blokira milijarde američkih ulaganja u Kinu. Zastupnici, uključujući demokrata Billa Pascrella i republikanca Briana Fitzpatricka, naveli su u pismu Bidenu da “naša nacionalna sigurnost ne može priuštiti čekanje” te tvrde da bi Biden trebao poduzeti hitne korake “kako bi zaštitio našu nacionalnu sigurnost i otpornost opskrbnog lanca na izlazna ulaganja u protivničke zemlje.” Bijela kuća i kinesko veleposlanstvo nisu odmah komentirali.

Dužnosnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Peter Harrell izjavio je ranije ovog mjeseca da Bidenova administracija još nije donijela konačnu odluku o potencijalnom mehanizmu ulaganja u inozemstvo koji regulira američka ulaganja u Kinu. Harrell je naglasio da bi svaka mjera usmjerena na takva ulaganja trebala biti usko prilagođena za rješavanje nedostataka u postojećim američkim vlastima i specifičnim rizicima nacionalne sigurnosti.

“Kada ustupimo našu proizvodnu moć i tehnološko znanje stranim protivnicima, štetimo našem gospodarstvu, našoj globalnoj konkurentnosti, američkim radnicima, industriji i nacionalnoj sigurnosti. Davno je bilo potrebno poduzeti vladine mjere na ovom planu kako bi se pozabavilo opsegom i veličinom ovih ozbiljnih rizika s kojima se suočavamo kao država”, napisali su zastupnici.

Predloženi zakon ima za cilj dati vladi veću vidljivost američkih ulaganja. Bilo bi obvezno obavijestiti vladu o ulaganjima koja bi mogla potpasti pod nove propise, a Sjedinjene Američke Države mogle bi koristiti postojeće vlasti za zaustavljanje ulaganja ili ublažavanje rizika. U slučaju da se ništa ne poduzme, ulaganje se može nastaviti, piše Yahoo! News.

 





 

Komentari

komentar





You may also like