Banka Rusije kreće u pravnu bitku kako bi dobila svoje zamrznute rezerve

Banka Rusije će osporiti blokadu stavljenu na zlatne i devizne rezerve i radi na tužbama, izjavila je danas guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiullina, piše TASS.

“Ovo zamrzavanje zlatnih i deviznih rezervi bilo je bez presedana, tako da ćemo raditi na pravnim potraživanjima i spremamo se da ih iznesemo. Blokada zlatnih i deviznih rezervi tako velike zemlje kao što je naša je bez presedana u globalnom razmjeru”, rekla je ona, ističući da će se regulator boriti protiv sankcija Zapada na rusku imovinu.

Nabiullina je napomenula da je zbog zamrzavanja dijela rezervi bilo potrebno uvesti dodatnu valutnu regulativu. “Uveli smo tu valutnu regulativu. Znam da su se mnoga poduzeća žalila na mogućnost inozemnog djelovanja, kada je bilo teško isplatiti. Ali to je bila prisilna mjera. Da smo imali te zlatno-devizne rezerve u posjedu i da taj dio nije zamrznut, ne bi bilo potrebe za takvim drakonskim mjerama”, objasnila je.

Krajem veljače EU je odlučila zabraniti transakcije povezane s rezervama i imovinom Banke Rusije, uključujući transakcije s bilo kojom pravnom osobom ili tijelima koja djeluju u ime ili po nalogu Banke Rusije. Unatoč tome, tijela EU-a mogu izvanredno odobriti takve transakcije, pod uvjetom da su one strogo potrebne za osiguranje financijske stabilnosti EU bloka kao cjeline ili zasebne države članice EU-a.

Komentari

komentar





You may also like