Britanska premijerka tvrdi da je bolje trebala ‘pripremiti teren’ za ekonomski plan

Britanska premijerka Liz Truss pokušala je u nedjelju umiriti svoju stranku i javnost rekavši da je trebala učiniti više kako bi “postavila teren” za ekonomski plan koji je prouzročio rekordno nizak pad funte i drastično podigao troškove zaduživanja vlade, prenosi Reuters.

Prvog dana godišnje konferencije svoje vladajuće Konzervativne stranke, Truss, koja je na dužnosti manje od mjesec dana, usvojila je blaži ton rekavši da će podržati javnost tijekom teške zime i nakon nje. Ali ostala je pri svom “planu rasta”, paketu mjera za smanjenje poreza koji je pokrenut 23. rujna, a koji su ulagači i ekonomisti kritizirali zbog postavljanja milijardi funti dodatne potrošnje, nudeći vrlo malo detalja o tome kako bi se to platilo u kratkoročno.

Truss je kazala da je to bio ispravan plan, sugerirajući da kritičari nisu shvatili dubinu britanskih problema i rekavši da je trebala učiniti više da ih objasni – argument koji su tržišni trgovci i ulagači odbacili kao razlog za pad funte i povećanje troškova posudbe prošlog tjedna. “Razumijem njihovu zabrinutost zbog onoga što se dogodilo ovaj tjedan”, rekla je za BBC-jevu emisiju Sunday with Laura Kuenssberg. “Ostajem pri paketu koji smo najavili i stojim pri tome da smo ga brzo najavili jer smo morali djelovati, ali prihvaćam da smo trebali bolje postaviti teren”, rekla je.

Truss je preuzela dužnost 6. rujna, ali je kraljica Elizabeta umrla dva dana kasnije pa su prva dva tjedna novog premijerskog mandata uglavnom bila zauzeta nacionalnim razdobljem žalosti, kada je politika gotovo pauzirana. Nakon velike rasprodaje, funta se u međuvremenu oporavila nakon što je uskočila britanska središnja banka, Bank of England, ali troškovi zaduživanja vlade i dalje su znatno viši. Ulagači tvrde da će vlada morati naporno raditi kako bi vratila povjerenje.

Osim početne reakcije tržišta, ekonomski plan britanske premijerke također je podigao obrve u Konzervativnoj stranci, posebno zbog ukidanja najviše razine poreza na dohodak od 45%. Neki u stranci strahuju da su u opasnosti da ih se smatra “gadnom strankom”, koja smanjuje poreze za najbogatije, dok ne čini malo da poboljša živote najugroženijih.

Truss je također naglasila da političari provode previše vremena brinući se o tome kako će njihova politika biti primljena u javnosti, rekavši da je ona usredotočena na poticanje rasta. Truss je često govorila da se ne boji donošenja nepopularnih odluka. “Ono do čega mi je stalo je učiniti našu zemlju uspješnom, učiniti naše gospodarstvo uspješnim”, rekla je. “Mislim da je politika previše usredotočena na optiku ili na to kako stvari izgledaju.”





Ipak, Truss je imala problema s odgovaranjem na pitanja hoće li se ukidanje nekih poreza morati platiti smanjenjem javnih usluga, rekavši da želi najbolje moguće usluge, koje poreznim obveznicima nude vrijednost za novac. Upitana najmanje četiri puta da kaže planira li smanjiti državnu potrošnju na javne usluge, rekla je: “Pobrinut ću se da porezni obveznici dobiju vrijednost za novac te sam vrlo, vrlo predana tome da osiguram da imamo izvrsne javne službe.”

 

Komentari

komentar





You may also like