grain wheat žito

EU produljuje suspenziju carina za Ukrajinu

Europska unija dogovorila je da će suspendirati ograničenja uvoza iz Ukrajine na daljnjih godinu dana nakon odbijanja zabrane uvoza koju su uvele neke zemlje EU-a usred prosvjeda poljoprivrednika zbog niskih cijena, prenosi Reuters.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski zahvalio je EU-u na produženju i obećao da će raditi na ispunjavanju standarda Unije potrebnih za osiguranje članstva u bloku od 27 zemalja.

Vijeće EU-a, skupina vlada EU-a, objavilo je u tweetu da su se ministri EU-a odgovorni za trgovinu složili s produženjem na sastanku u četvrtak. Europska unija ukinula je carine i druga ograničenja za prvih 12 mjeseci u lipnju 2022.

“U procesu našeg kretanja u Europsku uniju, ovu liberalizaciju, dosad privremenu, moramo pretvoriti u trajnu, bez ikakvih iznimaka ili ograničenja”, rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Obustava svih carina dovela je do pritužbi poljoprivrednih grupa, što je kulminiralo kada su Poljska i Mađarska u travnju zabranile uvoz nekih žitarica iz Ukrajine. Te su zemlje postale tranzitne rute za ukrajinsko žito koje se nije moglo izvoziti kroz crnomorske luke.

I prije ruske invazije, Ukrajina je imala koristi od ukidanja velike većine carina EU-a, u nekim slučajevima s prijelaznim razdobljima, prema sporazumu o slobodnoj trgovini između EU-a i Ukrajine koji se primjenjuje od 2016. No, do 2022. EU je zadržala minimalne cijene za voće i povrće te carine i kvote za druge osjetljive poljoprivredne proizvode, poput mesa, mliječnih proizvoda, šećera i nekih žitarica.





Pet susjednih zemalja – Mađarska, Poljska, Bugarska, Rumunjska i Slovačka – zabranit će domaću prodaju određenih žitarica iz Ukrajine, dok će dopustiti njihov tranzit za izvoz na druga mjesta. Zelenski je upozorio da nakon što procedure postanu trajne, “još uvijek postoji rizik da neka ograničenja budu na snazi”.

Kijev će, rekao je, raditi na pronalaženju rješenja “osobito za poljoprivrednike u Ukrajini i nekim susjednim zemljama koja će zadovoljiti naše zajedničke europske interese i standarde”. Europski parlament već je podržao prijedlog suspenzije carina.

Komentari

komentar





You may also like