Istraživanje: Biden je blizu točke s koje nema povratka

Čak i Bidenu i demokratima tradicionalno sklon CNN objavljuje poražavajuću sliku stanja u SAD-u u vrijeme njegove administracije. To znači samo jedno: problemi unutar SAD su uistinu veliki i ozbiljni, a Amerikanci Bidenu više ne vjeruju.

Tako CNN  sinoć navodi kako se čini se da su predsjednik Joe Biden i njegova administracija opasno blizu nepovratnog prekida povjerenja javnosti u njegovu sposobnost da pruži prosperitet i financijsku sigurnost u teškim gospodarskim izazovima. To se navodi u komentaru ankete koju je za tu televiziju proveo SSRS od 28. travnja do 1. svibnja.

Anketa, objavljena u srijedu, pokazuje kako ponovljeni predsjednikovi napori da naglasi nedvojbeno jake aspekte ekonomskog oporavka nakon pandemije COVID-19 i popravi krivnju za njegove loše poteze ne djeluju. Također pokazuje da većina Amerikanaca misli kako je Bidenova politika naštetila gospodarstvu, dok 8 od 10 njih kaže da vlada ne čini dovoljno u borbi protiv inflacije, navodi CNN.

Glavni krivac je inflacija, korozivna sila koju je Bijela kuća u početku podcijenila i koju nije uspjela ukrotiti. Prošla su desetljeća otkako su Amerikanci ponovo iskusili ovaj demoralizirajući ciklus rastućih troškova osnovnih dobara i usluga. Taj šok je povezan s rastom cijena benzina koje također udaraju na obiteljske proračune i šire bol stanovništvu – na način na koji redovita recesija, koja može uništiti milijune radnih mjesta, ali ne naštetiti svima – možda neće.

Rezultat je prijeteća politička katastrofa za demokrate, s biračima u nezadovoljnom raspoloženju uoči međuizbora koji su već povijesno bili teški za predsjednika u prvom mandatu, navodi američki medij.

Čini se da je Demokratska stranka zapela u opasnoj političkoj poziciji inzistiranja na tome da gospodarstvo dobro ide, dok birači misle suprotno, navodi se u tekstu.

“Želio bih iskoristiti ovu priliku da se izravno obratim američkom narodu”, rekao je predsjednik Federalnih rezervi Jerome Powell na početku konferencije za novinare. “Inflacija je previsoka i shvaćamo poteškoće koje uzrokuje. Hitno se pokrećemo da je ponovno smanjimo.”

Ipak, to možda neće umanjiti zabrinutost da su Fed i Bijela kuća djelovali presporo u borbi protiv inflacije, da ne koriste dovoljno agresivne metode da je ublaže i da bi mogli prevladati globalne čimbenike, uključujući rat u Ukrajini i posljedice od pandemije Covid-19, koje su začepile opskrbne lance, dovela do porasta cijena energije i potaknula druge rastuće cijene.

CNN-ova anketa, na primjer, dalje kaže kako samo 23% Amerikanaca ekonomske uvjete ocjenjuje čak i donekle dobrima, što je pad od 37% u odnosu na prosinac. Posljednji put kada je javna percepcija gospodarstva bila ovako loša u anketama CNN-a bila je u studenom 2011. Samo 34% odobrava Bidenovo upravljanje gospodarstvom. A njegova ocjena odobravanja pomoći srednjoj klasi — 36 % — je poražavajuća za predsjednika koji je to pitanje učinio temeljem svoje političke karijere.

Čak i ako rat u Ukrajini uskoro završi, temeljni pomaci koje je Biden pokrenuo u globalnoj ekonomiji odvijat će se godinama, navodi CNN. Veći pritisak na cijene hrane je izvjestan ako rat poremeti žetvu u europskoj žitnici (Rusija i Ukrajina, op.GN) — glavnom izvoru žitarica i suncokretovog ulja. Nova blokada Covid-19 u Kini mogla bi oživjeti kaos u opskrbnom lancu koji je pomogao u povećanju inflacije. Neki promatrači misle da je Fed krenuo presporo, dok drugi misle da će njegov napad na inflaciju uzrokovati recesiju.

Izvršni direktor JP Morgan Chasea Jamie Dimon , koji se u srijedu gostovao na Bloomberg TV-u prije objave Fed-a, kazao je da, iako je gospodarstvo snažno, a potrošači u dobrom stanju, ranjivosti se vidi posvuda. Tako on vidi jednu od 3 šanse za “blagu recesiju” koja se proteže od šest do devet mjeseci, ali je upozorio kako postoji “šansa da će biti i puno teže od toga”.

Dakle, za zemlju, a posebno za Bidena, dolazi još frustracija, navodi se u komentaru američkog CNN-a.

 

Komentari

komentar

You may also like