Kina poziva SAD da zaustave sve službene kontakte s Tajvanom i pridržava se načela jedinstvene Kine

SAD i Tajvan planiraju niz konzultacija s ciljem jačanja gospodarskih veza, razvoja trgovine i promicanja inovativnih projekata, piše ruski TASS.

SAD moraju zaustaviti sve oblike službene interakcije s Tajvanom i prestati slati signale separatistima, čime se podupire neovisnost otoka, rekao je u četvrtak glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova. Peking se “uvijek snažno protivio svim oblicima službenih kontakata između Tajvana i zemalja koje održavaju diplomatske odnose s Kinom”, rekao je Zhao Lijian, komentirajući izvješća o predstojećim gospodarskim konzultacijama između SAD-a i Tajvana. Posjeti američkih dužnosnika Tajvanu ili trgovinski dijalog s otokom su “kršenje načela jedinstvene Kine” i pokušaji davanja potpore separatistima, a te akcije potkopavaju mir i stabilnost u Tajvanskom tjesnacu, rekao je diplomat.

“SAD se moraju u potpunosti pridržavati načela jedinstvene Kine i triju zajedničkih kinesko-američkih priopćenja, prekinuti sve službene kontakte s Tajvanom, prestati razgovarati ili potpisivati ​​sporazume službene prirode s Tajvanom”, rekao je diplomat, također zahtijevajući da Washington prestane slati signale separatističkim snagama čime podupire neovisnost Tajvana. Ustrajni pokušaji SAD-a da igraju na “tajvansku kartu” ugrožavaju njezine odnose s Kinom, dodao je. SAD i Tajvan planiraju niz konzultacija s ciljem jačanja gospodarskih veza, razvoja trgovine i promicanja inovativnih projekata, navodi se u priopćenju ureda američke trgovinske predstavnice Catherine Tai. Očekuje se da će se prvi susret održati u Washingtonu kasnije ovog mjeseca.

Tajvanom od 1949. godine upravlja lokalna uprava. Peking ovaj otok smatra jednom od svojih provincija, a taj stav podržava većina zemalja, uključujući Rusiju.

Komentari

komentar





You may also like