Putin: Zapad je spreman žrtvovati ostatak svijeta za globalnu dominaciju

Za globalne posljedice sankcija Rusiji, uključujući moguću glad u nizu zemalja, krive su zapadne zemlje koje su zbog svoje dominacije spremne žrtvovati ostatak svijeta, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin na sastanku za ekonomska pitanja u četvrtak, izvještava TASS.

Istaknuo je da se brojne zemlje već susreću s prijetnjama glađu, a ako se sankcije Rusiji nastave, Europska unija također bi, smatra Putin, mogla naići na posljedice koje bi bilo teško preokrenuti. “Krivnja za to je u potpunosti na elitama zapadnih zemalja koje su za očuvanje svoje globalne dominacije spremne žrtvovati ostatak svijeta”, rekao je ruski čelnik. Zauzvrat, Rusija se pouzdano nosi s vanjskim izazovima, dodao je, zahvaljujući odgovornoj makroekonomskoj politici posljednjih godina i sustavnim rješenjima za jačanje gospodarskog suvereniteta te tehnološke i prehrambene sigurnosti. “Naše proizvodne tvrtke postupno popunjavaju domaće tržišne niše oslobođene nakon odlaska beskrupuloznih partnera, uključujući osnovne proizvode, industrijsku i uslužnu opremu, građevinske i poljoprivredne strojeve”, istaknuo je ruski čelnik.

Osim toga, Putin tvrdi da rublja ove godine pokazuje najbolju dinamiku među svim svjetskim valutama. “Usred rekordnog suficita trgovinske bilance, tečaj nacionalne valute također jača. Tečaj rublje ove godine pokazuje vjerojatno najbolju dinamiku među svim svjetskim valutama”, rekao je. U međuvremenu, neki gospodarski trendovi u Rusiji zahtijevaju posebnu pozornost, istaknuo je ruski predsjednik, dodajući da domaća potražnja u zemlji zaostaje za prošlogodišnjom razinom, dok količina sredstava na korporativnim i privatnim računima i dalje pada. “Ti čimbenici očito negativno utječu na gospodarsku dinamiku. Takve rizike treba smanjiti, posebice oslanjajući se na naše uspješno iskustvo s ciljanim akcijama usred pandemije 2020.-2021.”, zaključio je Putin.

Komentari

komentar

You may also like