SAD: Godišnja inflacija u svibnju 8,6%, najviša od 1981.

Godišnja inflacija u SAD-u u svibnju je dosegla 8,6 posto, najviše od prosinca 1981., pokazali su službeni podaci u petak, izvještava Anadolu Agency.

Brojka je bila iznad tržišnih prognoza od 8,3%.

“Povećanje je bilo na širokoj osnovi, a indeksi za stanovanje, benzin i hranu najviše su pridonijeli rastu”, prema američkom Uredu za statistiku rada.

Cijene energije porasle su za 34,6% na godišnjoj razini, najviše od rujna 2005., a troškovi hrane porasli su za 10,1%, što je prvi porast od 10% ili više od razdoblja koje je završilo ožujka 1981. godine.

Prošlog tjedna, američka ministrica financija priznala je da je prošle godine pogriješila u vezi prognoza o kretanju inflacije. “Došlo je do neočekivanih i velikih šokova u gospodarstvu koji su potaknuli cijene energije i hrane i uska grla u opskrbi koja su loše utjecala na naše gospodarstvo što u to vrijeme nisam u potpunosti razumjela”, rekla je Janet Yellen za CNN.

Posljednjih tjedana neki dužnosnici FED-a (Sustav federalnih rezervi) također su rekli da je inflacija u zemlji usporediva s razinama viđenim 1974. i 1983. godine, kada su američki potrošači osjetili čvrsti pritisak visokih cijena.





 

Komentari

komentar





You may also like