S&P snizio rejting Kine zbog dužničkog rizika

Međunarodna rejting agencija S&P Global Ratings snizila je dugoročni kineski kreditni rejting prvi put od 1999.g., ukazavši na rizike povezane s porastom duga. Dugoročni rejting Kine u stranim i u nacionalnoj valuti sniženi su za jedan stupanj, s „AA-“ na „A+“, objavila je agencija Bloomberg.

Kratkoročni rejting Kine u stranim valutama i u domaćoj valuti snižen je s „A-1+“ na „A-1“.
Također je snižena i ocijena prijenosa i konverzije valuta s „AA-„ na „A+“.

„Dugo razdoblje visokog rasta kreditiranja u Kini povisilo je njegove ekonomske i financijske rizike. Pa ikao je rast kreditiranja omogućio veliki porast realnog BDP-a i rast cijena aktiva, mi smatramo kako on također u nekom stupnju umanjuje financijsku stabilnost“, navodi se u priopćenju agencije S&P.

Podsjećamo: u svibnju ove godine agencija Moody’s Investors Service smanjila je rejting drugog po veličini svjetskog gospodarstva s „Aa3“ na „A1“. Ta agencija pozvala se na identične opasnosti vezano uz dužničke rizike u gospodarstvu i njegove posljedice za financije.

Ovo drugo godišnje sniženje kineskog rejtinga ukazuje na slabljenje uvjerenosti da Kina može osigurati ravnotežu između potpore gospodarskom rastu i stanja svog financijskog sektora. Taj korak može predstavljati nelagodu po sadašnju vladu u Pekingu, upravo pred početak 19. Kongresa KP zemlje, koji se održava u studenom ove godine i na kojem se očekuju velike kadrovske promjene.Ekonomisti Banco Bilbao Vizcaya Argentaria SA iz Hong Konga smatraju, kako će sniženje rejtinga imati „veći utjecaj na kineske tvrtke, jer njihov rejting ne može biti veći od suverenog (državnog) rejtinga, … a to će utjecati na korporativno financiranje“.

Analitičari OCBC Bank iz Singapura smatraju, kako su „sudionici na tržištu već pretpostavljali kako S&P može sniziti (kineski) rejting nakon što je to učinio Moody’s“, … i da to nije začuđujuće“.

Treba dodati, kako je S&P izjavio da nedavni napori kineske vlade za smanjenje korporativnog zaduživanja mogu stabilizirati financijske rizike u srednjoročnoj perspektivi. „Ipak, mi očekujemo kako će rast kreditiranja u slijedeće dvije-tri godine ostati na istoj razini, koja postupno povećava financijske rizike“, objavila je ta rejting agencija.

 

Komentari

komentar

0 komentara

loading...

You may also like