UN: 4.5 milijuna tona žitarica zapelo je u ukrajinskim lukama

Ujedinjeni narodi upozorili su da rat u Ukrajini ozbiljno utječe na njihovu sposobnost da dostave hitno potrebnu hranu zemljama širom svijeta, ponajviše zato što je velik dio zapeo u ukrajinskim lukama, piše dpa.

“Trenutno je gotovo 4.5 milijuna tona žitarica zapelo u ukrajinskim lukama i na brodovima i ne može se koristiti”, rekao je direktor UN-ova svjetskog programa za hranu (WFP) u Njemačkoj Martin Frick.

Izvoz hrane iznimno je težak jer su zbog ruske invazije nedostupne ukrajinske luke i pomorski putovi. Ukrajina je do početka rata bila jedan od najvažnijih proizvođača pšenice i velik proizvođač kukuruza. Mnoge zemlje ovise o jeftinoj pšenici iz Ukrajine. Volodimir Zelenski je ranije optužio rusku mornaricu da namjerno blokira ukrajinski izlaz na Crno more i da je to strategija kojom žele blokirati ukrajinski izvoz.

“Ukrajinska hrana hitno je potrebna u svijetu”, rekao je Frick. Dodao je da je WFP dosad pružio pomoć u hrani za oko 2.5 milijuna Ukrajinaca – većinu toga za samu Ukrajinu i za nekoliko stotina tisuća u Moldaviji. “Hrana mora stići do napaćenih ljudi u Ukrajini, ali jednako tako mora iz regije doći do svijeta da se spriječi globalna kriza hrane”, rekao je Frick. Za WFP je nužan humanitarni pristup ljudima i lukama kako bi se izvoz hrane mogao nastaviti, rekao je Frick. “Glad ne smije biti oružje”, rekao je direktor UN-ova programa za hranu.

Komentari

komentar





You may also like