Gotov je najduži viseći most na svijetu koji spaja Europu i Aziju preko tjesnaca Dardaneli

Most “Çanakkale 1915”, viseći most preko tjesnaca Dardaneli, spreman je za rad, objavili su u srijedu turski dužnosnici. Ebru Özdemir, predsjednik Upravnog odbora Limak Holdinga, tvrtke odgovorne za izgradnju, rekao je da je projekt uspješno završen.

“Obavijestili smo Ministarstvo prometa da smo spremni. Sada smo u završnoj pripremnoj fazi i čekamo datum otvaranja”, rekao je on, a prenosi turski list Akşam. Početni trošak projekta procijenjen je na 2.8 milijardi dolara, ali prema Özdemirovim riječima, njegova je cijena porasla za više od 300 milijuna dolara zbog globalnog povećanja cijena materijala i problema u opskrbnom lancu.

Most je dug 4.6 kilometara i s najdužim srednjim rasponom na svijetu od 2023 metra, a ujedno je i najduži je viseći most na svijetu. To je i jedini most koji povezuje dvije strane tjesnaca Dardaneli i koji služi kao važna poveznica između Europe i Azije. Radovi na izgradnji započeli su u ožujku 2017., a službeno otvaranje zakazano je za 18. ožujka 2022. Izgrađen je u sklopu projekta “Vision 2023” koji ima za cilj povećati kapacitete cestovnog, željezničkog i pomorskog prometa Turske.  Most je dio autoceste Malkara-Çanakkale i bit će najvažniji dio rute od 101 kilometar. Kada se po završetku projekta formira lanac autocesta oko Mramornog mora, to će uvelike poboljšati protok prometa i ublažiti probleme prometnog zagušenja.

Neki elementi mosta Çanakkale iz 1915. stilizirani su kao topničke granate, u počast slavnoj pomorskoj bitci kod Čanakale prema kojoj je most i dobio ime. Bitka se održala kod Galipolja u Prvom svjetskom ratu, a njegov rekordni srednji raspon od 2023 metra referenca je na 100. godišnjicu osnutka Republike Turske, koju ta zemlja slavi iduće godine. Borba, u kojoj je Otomansko carstvo pobijedilo Francusku, Britaniju i Rusiju, je bila jedna od temeljnih simbola za Turski rat za nezavisnost i proglašenje Republike Turske osam godina kasnije s Mustafom Kemalom Atatürkom na čelu.

Komentari

komentar
You may also like