Gotovo jedna trećina Ukrajine treba biti očišćena od ubojnih sredstava

Oko 27% teritorija Ukrajine morat će se očistiti od mina i eksploziva, prema najnovijim procjenama ministarstva ekologije gotovo šest mjeseci otkako je Rusija započela svoju invaziju i bombardiranje Ukrajine, izvještava Reuters.

Do sada su ukrajinske vlasti očistile više od 620 četvornih kilometara zemlje koja je bila zatrpana tisućama eksplozivnih naprava, uključujući 2000 bombi bačenih iz zraka. Gotovo 300 000 četvornih kilometara i dalje se smatra “kontaminiranim”, prema podacima koje je objavila ukrajinska hitna služba. Učiniti to područje sigurnim moglo bi potrajati desetljeće, objavila je vlada.

Američki State Department odobrio je pomoć u vrijednosti od 89 milijuna dolara za pomoć Ukrajini u opremanju i obuci 100 timova za čišćenje mina i neeksplodiranih ubojnih sredstava tijekom godinu dana.

Najnoviji napori razminiranja bili su usmjereni na sjeveroistočnu regiju Sumy, gdje su ukrajinske vlasti u četvrtak izvele kontrolirane eksplozije kako bi uklonile mine. Ruske snage prešle su u regiju Sumy nedugo nakon početka invazije 24. veljače. Rusi su se povukli nakon što nisu uspjeli osvojiti glavni grad, Kijev, a ukrajinske snage ponovno su preuzele kontrolu nad regijom 8. travnja. Četiri mjeseca kasnije, stručnjaci za razminiranje pretražili su mjesto u potrazi za granatama i neeksplodiranim minama. Sumy je jedna od najzagađenijih regija u zemlji, rekao je ministar unutarnjih poslova Denys Monastyrskyi.

Prema Ministarstvu ekologije i prirodnih resursa, koje svakodnevno ažurira svoju web stranicu, do petka je već neutralizirano više od 175 000 strjeljiva i ispitano je područje od 67 639 hektara.

Uklanjanje mina iz ukrajinskih teritorijalnih voda vjerojatno će trajati pet do sedam godina, rekao je Monastyrskyi. “To je najteži oblik razminiranja”, rekao je. Operacije uklanjanja neeksplodiranih naprava s tla i voda možda neće biti dovoljne za zaštitu ekosustava i ljudskog zdravlja, kažu ekolozi. “Ova područja nisu pogođena samo miniranjem, već i teškim zagađenjem od eksplozija i raketa”, rekla je Sofiia Sadogurska, stručnjakinja za klimu u Centru za ekološke inicijative “Ecoaction“. “Posljedice takvog zagađenja… mogle bi trajati desetljećima.” Ukrajinsko ministarstvo ekologije priopćilo je da su ruske snage počinile 1655 slučajeva ekološkog zločina od početka rata, s ukupnom štetom od 204 milijarde grivni (5,63 milijarde dolara).





Moskva invaziju naziva “specijalnom vojnom operacijom” za demilitarizaciju Ukrajine i oslobađanje od opasnih nacionalista. Ukrajina i njezini saveznici odbacuju ovo kao neutemeljen izgovor za neizazvani agresorski rat.

 

Komentari

komentar





You may also like