Govor Lavrova: SAD “izravno sudjelovao” u eksplozijama Sjevernog toka

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je danas da su Sjedinjene Države “izravno umiješane” u eksplozije koje su prošle godine ozbiljno oštetile plinovode Sjeverni tok ispod Baltičkog mora, prenosi RIA. Lavrov nije pružio nikakve dokaze za svoju tvrdnju. Švedski istražitelji pronašli su tragove eksploziva na mjestu oštećenih cjevovoda, što potvrđuje da se dogodila teška sabotaža. No, Moskva tvrdi da nordijske zemlje ne dopuštaju istragu ruskoj strani. Također, oporba u Njemačkoj kritizira njemačku vladu zbog toga što još nisu objavili nikakve rezultate o tome tko stoji iza napada na bitne plinovode.

Predsjednik Vladimir Putin ranije je optužio London da stoji iza sabotaže plinovoda, što je London negirao. U intervjuu na državnoj TV, Lavrov je također rekao da Zapad laže kada tvrdu da Rusija odbija pregovarati o Ukrajini i da pokušavaju okrenuti Moldaviju, Gruziju i bivše sovjetske države u srednjoj Aziji protiv Moskve

Lavrov je također rekao da Zapad organizira brojne proukrajinske događaje i medijske naslove kako bi obilježili godišnjicu od početka rata koja će biti 24. veljače. Dodao je da ruski diplomati rade na nečemu kako bi osigurali da događaji pod vodstvom Zapada u New Yorku i drugdje “ne budu jedini koji će privući pozornost svijeta”, ne navodeći detalje. Lavrov je također rekao da će ruske snage odgovoriti na isporuku zapadnog oružja većeg dometa Kijevu pokušavajući gurnuti ukrajinske snage dalje od svojih granica kako bi stvorile sigurnu tampon zonu.

“Vidimo kako cijeli NATO ratuje protiv nas”, rekao je Lavrov. “Sada nastojimo odbaciti topništvo ukrajinske vojske na udaljenost koja neće predstavljati prijetnju našim teritorijima”, dodao je. “Što je veći domet oružja isporučenog kijevskom režimu, to ćemo ih morati dalje potisnuti s teritorija koji je blizu naše zemlje”. U tom kontekstu, rekao je da je “objektivna stvarnost” da je Rusija prošle godine proširila svoj teritorij inkorporirajući četiri regije Ukrajine. Većina zemalja Ujedinjenih naroda osudila je takve aneksije i proglasila ih nezakonitim.

Kremlj je jučer rekao da bi rakete većeg dometa eskalirale sukob, ali ne bi promijenile njegov tijek. Takvo bi oružje omogućilo da sve ruske linije opskrbe u istočnoj Ukrajini, kao i dijelovi anektiranog Krima, budu u dometu ukrajinskih snaga, kažu vojni analitičari. Ukrajina je rekla da planira silom povratiti cijeli svoj teritorij, uključujući Krim. U dugom televizijskom intervjuu, Lavrov je rekao da Rusiji nije potrebna pomoć u Ukrajini od Organizacije ugovora o kolektivnoj sigurnosti (CSTO), saveza bivših sovjetskih država, te da od nje nije tražila materijalnu potporu. CSTO je savez pod vodstvom Moskve koji uključuje Armeniju, Bjelorusiju, Kazahstan, Kirgistan i Tadžikistan.

Komentari

komentar





You may also like