Granatiranje Harkova i Slovjanska; Naređena evakuacija iz Mikolajiva

Grad Slovjansk je granatiran posljednja dva tjedna, rekao je njegov gradonačelnik. “Situacija je napeta”, rekao je Vadim Liah, dodajući da je tamo ubijeno 17 stanovnika od početka ruskog napada, piše Al Jazeera.

Drugi po veličini grad u Ukrajini, Harkov, izložen je “konstantnom” dalekometnom ruskom granatiranju, rekao je njegov gradonačelnik. “Rusija pokušava demoralizirati Harkov, ali neće nikamo stići”, rekao je Ihor Terehov za ukrajinsku državnu TV. Ukrajinski branitelji potisnuli su ruske oklopne snage daleko od Harkova početkom rata, a Terehov je rekao da je tamo ostalo oko milijun stanovnika. Zelenski je rekao da je Nacionalno pedagoško sveučilište u Harkovu uništeno ruskim raketnim napadom jučer, a uništena su “glavna zgrada, dvorane za predavanja, sveučilišni muzej, znanstvena knjižnica”. Južno od Harkova, guverner Dnjepropetrovska rekao je da je regija također gađana projektilima i granatama.

Napeto je i na južnom bojištu. Gradonačelnik Mikolajiva izvijestio je o teškom granatiranju u južnom lučkom gradu u srijedu i rekao da su zračni alarmi također aktivirani nekoliko puta jutros. Grad je već izgubio oko polovicu od svojih prijeratnih 500 000 stanovnika. “Nema sigurnih područja u Mikolajiva”, rekao je gradonačelnik Oleksandar Senkevič i poručio: “Govorim ljudima… da moraju otići.”

Komentari

komentar

You may also like