Granični spor Kine i Indije opet u fokusu

Neriješeni spor oko kinesko-indijske granice ponovno je u fokusu, a dvije strane ostaju pri svojim suprotstavljenim stajalištima, izvještava Anadolu Agency.

Indijski ministar vanjskih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je na prošlotjednoj konferenciji u Tajlandu da bilateralni odnosi s Kinom prolaze kroz “izuzetno tešku fazu nakon onoga što je Peking učinio na granici”. “Azijsko stoljeće se neće dogoditi ako se dva susjeda ne budu mogla uhvatiti za ruke”, rekao je. Jaishankar je odgovarao na pitanja nakon predavanja o “Indijskoj viziji Indo-Pacifika” na Sveučilištu Chulalongkorn u Bangkoku. Mislio je na tekući spor s Kinom duž linije stvarne kontrole (LAC) u području Ladakha u spornom Jammuu i Kashmiru od svibnja 2020.

Dvije vojske našle su se licem u lice duž LAC-a u lipnju 2020., eskalacija koja je rezultirala smrću 24 vojnika – 20 na indijskoj strani. Unatoč više od desetak rundi dijaloga između dviju strana, nije bilo pomaka. Kina je, međutim, pohvalila Jaishankara, slažući se s njegovim komentarom o “azijskom stoljeću”. Ako se Kina i Indija ne razviju, neće biti azijskog stoljeća. Niti jedno pravo azijsko-pacifičko stoljeće ili azijsko stoljeće ne može doći dok se Kina, Indija i druge susjedne zemlje ne razviju”, rekao je Wang Wenbin, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova na konferenciji za novinare prošlog petka.

Nazvavši Kinu i Indiju “dvije drevne civilizacije, dvije velike ekonomije u razvoju i dvije susjedne zemlje”, Wang je rekao: “Imamo mnogo više zajedničkih interesa nego razlika.” Wang je ustvrdio da dvije strane “imaju mudrosti i sposobnosti pomoći jedna drugoj da uspiju umjesto da se potkopavaju”. Wang je zaključio: “Nadamo se da će indijska strana surađivati ​​s Kinom kako bi djelovala u skladu s važnim zajedničkim razumijevanjem između naših čelnika, tj. ‘Kina i Indija nisu jedna drugoj prijetnja, već partneri za suradnju i razvojne prilike’…”

Komentari

komentar





You may also like