Grčka 2.0.- EU pomoć za novu grčku ekonomiju

Opsežan plan za spas grčke ekonomije, prozvan Grčka 2.0., poslan je u Brisel na završni pregled , piše Financial Times. Ukoliko dobije zeleno svijetlo, a prema najavama se čini da hoće, Grčka će dobiti 31 milijardu eura od EU za opsežnu rekonstrukciju ekonomije i državnog aparata. Plan predviđa još 27 milijardi od očekivanih investitora.

Plan je rezultat intenzivnih šestomjesečnih pregovora između grčke vlade i Europske Komisije. U pregovorima i sastavljanju čak 2000 stranica plana sudjelovao je ekonomski nobelovac Christopher Pissarides. Službenici EU koji su već vidjeli plan tvrde da je među najboljim i najkoherentnijim planovima koje su ikada zaprimili od bilo koje članice. Obuhvaća redizajn državne uprave, naglu digitalizaciju, 5G infrastrukturu, “zelenu” tranziciju, edukaciju radnika uslijed novih zahtjeva tržišta i povezivanje otoka s energetskom mrežom kopna.

Ovaj plan nikako nije prvi plan za spas grčke ekonomije. Prijašnji nisu urodili plodom. Grčki vanjski dug je duplo već od njihovog BDP-a i ima najveći dug u odnosu na BDP u eurozoni. Grčka je prošle u padu BDP-a od 10%. Djelomično zbog ovisnosti o turizmu i uslužnim djelatnostima, sektorima teško pogođenim pandemijom. Stalno nadziranje Grčke od strane “troike” (Komisija, IMF i Europska Centralna banka) do sada nije značajnije pomaknulo uspavanu grčku ekonomiju. Izraz “dužan kao Grčka” nastao je u 19. stoljeću. Vidjet ćemo hoće li Grčka 2.0. biti novo čudo detaljnog plana ili će spomenuti izraz imat svoju težinu i narednih desetljeća.

Komentari

komentar

You may also like