Grčka državnim institucijama: Štedite energiju ili ostajete bez vladina novca

Grčke državne institucije mogle bi ostati bez financiranja vlade, ako ne provedu vladin plan uštede energije, rekli su ministri u srijedu, dok se zemlja, poput ostalih europskih država, bori s cijenama plina i električne energije, izvještava Reuters.

Atena je u lipnju objavila plan prema kojemu bi se u vladinim zgradama smanjila upotreba klima uređaja i grijanja, ugradili prozori i isključila računala nakon radnog vremena kako bi se kratkoročno smanjila potrošnja energije za 10 posto. Međutim, od 2495 državnih institucija, samo je njih 221 do sada počelo provoditi plan imenovanjem zaposlenika koji će ga nadzirati, rekao je u srijedu ministar unutarnjih poslova Makis Voridis na konferenciji za novinare. “Kada u tim asimetričnim uvjetima svima govorimo da štede energiju, javni sektor treba u tome predvoditi”, rekao je. “Važno je to učiniti, jer je to i etičko i gospodarsko pitanje”, istaknuo je.

Državne institucije koje ne uspiju provesti plan riskirat će gubitak sredstava koja bi im pomogla da pokriju račune za struju, koji su prošle godine iznosili oko 700 milijuna eura, rekao je na toj konferenciji zamjenik ministra financija Todoros Skilakakis.

Voridis je rekao da bi vlada također mogla zamrznuti zapošljavanje u tim tijelima. Državne institucije koja premaše cilj od 10 posto za smanjenje potrošnje energije u međuvremenu će imati pravo na dodatna sredstva.

Komentari

komentar





You may also like