Grčka i Izrael potpisuju veliki ugovor o vojnoj suradnji na više od 20 godina

Grčka i Izrael potpisat će ugovor o vojnoj suradnji vrijedan 1, 68 milijardi dolara, pri čemu sporazum uključuje prodaju izraelskih zrakoplova i otvaranje pilotske škole za pripadnike Helenskog ratnog zrakoplovstva, objavio je Jerusalem Post.

Grčka je vlada, prema priopćenju izraelskog ministarstva obrane, odobrila sporazum, navodi Jerusalem Post

Sporazum uključuje prodaju deset zrakoplova M-346 (Lavi), otvaranje pilotske škole za grčko zrakoplovstvo koje će voditi izraelska tvrtka Elbit Systems, održavanje zrakoplova T-6 (Efroni), logističku podršku, suradnju u treningu vojnika itd.

Izraelsko ministarstvo obrane navodi da je sporazum vrijedan oko 1, 68 milijardi dolara te da će trajati preko 20 godina.

“To je dugoročno partnerstvo koje će služiti interesima i Izraela i Grčke, stvoriti stotine poslova u obje zemlje i promicati stabilnost na Mediteranu”, kazao je izraelski ministar obrane Benny Gantz.

Grčka ovim potezom zasigurno dodatno učvršćuje suradnju s moćnim saveznikom, dok rastu tenzije na liniji Ankara-Atena.





Podsjetimo, kako smo ranije pisali, turski je predsjednik signalizirao da želi unaprijediti odnose s Izraelom, pri čemu je, prema pisanju portala Axios, Azerbajdžan trebao biti medijator.

No, isti je portal pisao kako neće poboljšati odnose s Turskom na način koji bi značio pogoršanje dobrih odnosa s Grčkom i Ciprom.

Komentari

komentar





You may also like