Grčka i Turska spremne za dogovor o međusobnom razgraničenju!

Turska je spremna na dijalog s Grčkom po pitanju rješavanja međusobnih nesuglasica, izjavio je u petak, 31. srpnja, turski ministar obrane Hulusi Akar. U narednim danima u Ankaru će na pregovore stići grčka delegacija, navodi turska agencija Anadolu.

„Mi težimo dobrosusjedskim odnosima i zalažemo se za dijalog, uključno i s Grčkom i Bugarskom. Pregovori sa susjednim zemljama se nastavljaju“, izavio je turski šef obrane.

S druge strane i Grčka je spremna na razgraničenje s Turskom, a to već učinila i s Italijom. To je jučer izjavio glasnogovornik grčke vlade Stelios Petsas na medijskoj konferenciji u Ateni. U vrijeme zaoštravanja odnosa s Turskom nužno je kanale veze držati otvorenim, kazao je Petsas, dodavši, kako je grčki premijer Kyriakos Mitsotakis u telefonskom razgovoru s ciparskim kolegom Nikosom Anastasiadisom pokrenuo temu oko radova turskog broda Barbaros Hayrettin Paşa u ciparskim priobalnim vodama.

Podsjećamo: Grčka i Italija 9. lipnja potpisale su sporazum o međusobnom razgraničenju isključivog gospodarskog pojasa u Jonskom moru.

Grčka ustrajava na svom ekskluzivnom pravu na obavljanje istraživačkih radova u onim zonama Istočnog Sredozemlja gdje Turska namjerava vršiti probna bušenja s ciljem pronalaska nafte i plina. S druge strane Turska se poziva na uvjete iz sporazuma sklopljenog krajem prošle godine s libijskom vladom u Tripoliju o međusobnom razgraničenju na Sredozemnom moru, koje siječe grčku i ciparsku zonu isključivog gospodarskog pojasa jugo-istočno od otoka Krete i južno od Cipra. Taj sporazum ne priznaju Grčka, Cipar, Izrael i Egipat, ali isto tako niti SAD i EU. Ankara često ukazuje kako Atena po pitanju međusobnog razgraničenja zadržava „tvrdi“ stav ali i da iskorištava svoje članstvo u EU kao sredstvo pritiska, što je za Tursku posve neprihvatljivo. Osim toga Turska se poziva na pravo da u raspodjeli bogatog „energetskog kolača“ ravnopravno s „ostatkom“ Cipra sudjeluje i Sjeverni Cipar, odnosno međunarodno nepriznata samoproglašena država Turska Republika Sjeverni Cipar koju je priznala jedino Turska. Naravno, u tom bi slučaju turske kompanije preuzele ulogu u obavljanju energetskih istraživanja i eksploatacije u ime sjevernociparskih Turaka, što uopće nije tajna.

Dakle, još se jednom potvrdilo koliko međunarodno zamrzavanje starih teritorijalnih sporova u dugoročnom smislu može niti destabilizirajuće pa i pogubno za mir. Zato je dijalog i kompromis jedino rješenje a ne nikakva nametanja rješanja od ove ili one međunarodne instance, kada se unaprijed zna kako ona neće biti prihvaćena, a ako bi to načelno i bila – u praksi sigurno neće biti provedena.





Upravo je zato na nužnost političkog dijaloga i dogovora između Atene i Ankare, kao na jedino moguće rješenje problema, prekjučer ukazao i naš urednik Zoran Meter gostujući na televiziji Al Jazeera Balkans (pogledaj video ispod teksta). Ukoliko je suditi prema navedenoj današnjoj vijesti, čini se kako se stvari upravo i kreću u tome smjeru. Pa tko je još, samo prošli tjedan, kada su dvije zemlje jedna prema drugoj pokrenule svoje ratne brodove u spornim djelovima akvatorija Egejskoga mora, i kada je njemačka kancelarka Angela Merkel blitz-diplomacijom sprječila mogući incident i novu veliku krizu, mogao zamisliti da će već kroz nekoliko dana u Ankaru stići grčka pregovaračka delegacija s ciljem – ničega drugoga nego međusobne pomirbe.

(Video) Zoran Meter na “Al Jazeera Balkans”: Kriza u Istočnom Sredozemlju





 

Komentari

komentar

You may also like