Grčka kreće u opsežnu modernizaciju ratne mornarice za vrijeme morskog spora s Turskom

Grčke oporbene stranke pridružile su se vladi u odobravanju najveće pomorske modernizacije zemlje u posljednjih 20 godina, prenosi Al Jazeera.

Tijekom sljedeće četiri godine Grčka će potrošiti 2,26 milijardi eura na kupnju tri fregate Belharra koje je izgradila francuska tvrtka Naval Group i koje se smatraju najsuvremenijim u zapadnom arsenalu. Očekuje se da će Grčka tijekom sljedeće godine povećati narudžbu na još četiri fregate i četiri korvete.

Dok je pozornost svjetske javnosti usmjerena na rusku invaziju u Ukrajini, Grci su zabrinuti oko napetosti s Turskom u Egejskom moru. Napetost s Turskom raste oko teritorijalnih voda i suverenih prava na eksploataciju podmorskih resursa fosilnih goriva.

Turski program brodogradnje uzbunio je Grke. “Ankara je pokrenula ambiciozan program za izgradnju mornarice”, rekao je za Al Jazeeru analitičar Emmanuel Karagiannis. “Njihov novoizgrađeni amfibijski desanti brod Anadolu mogao bi izvoditi borbene operacije na velikim udaljenostima. Turska ratna mornarica je također projektirala i izgradila četiri fregate klase Istanbul s višenamjenskim borbenim sposobnostima”, rekao je.

Fregata Belharra koju kupuje Grčka je naprednija od svega što se trenutno nalazi na Egejskom moru. Projektil zemlja-zrak Aster 30 s dometom većim od 120 kilometara ima tri puta veći domet od postojećih protuzračnih projektila u grčkom i turskom arsenalu. “Osnovna prednost koju će fregate Belharre ponuditi grčkim oružanim snagama jest odgovor nad turskom brojčanom nadmoći u zraku. To će očistiti zračni prostor i ponuditi pomorskim snagama priliku za djelovanje”, rekao je grčki pomorski časnik. Belharra će također nositi najnoviju verziju Exoceta, krstareće protubrodske raketu dometa 200 km. Brod nudi i jake protupodmorničke sposobnosti. Vlada Grčke se suočila s kritikama jer nije otišla korak dalje i opremila Belharru s pomorskim projektilima Scalp dometa 1000 km sposobnim da pogode Ankaru iz matične luke Helenske mornarice u Salamisu. “Naša politika ostaje obrambena. Nećemo okupirati Tursku”, rekao je umirovljeni admiral Dionysis Hatzidakis. Izvori iz mornarice tvrde da će tri fregate Belharra štite egejske otoke, dok će četvrta djelovati u istočnom Mediteranu između Krete i Cipra.

Grčka je dobila i nešto važnije: obrambeni savez s Francuskom. To je prvi savez unutar NATO-a koji se izričito ne poziva na NATO ugovor, što je bitna činjenica u kontekstu toga što je Turska članica NATO-a. “Većina Grka uvelike doživljava Francusku kao pouzdanog saveznika od povjerenja”, rekao je Karagiannis. “Klauzula o uzajamnoj pomoći u obrani pružila bi prijeko potrebnu sigurnost Ateni.” Vrijeme je bitno. Grčka neće dobiti svih 24 naručenih zrakoplova Rafale do kraja sljedeće godine, a njene fregate neće biti operativne do 2026.  “Turska još nema naprednu tehnologiju preciznosti u izviđanju i ciljanja jer na svojim brodovima koriste sustave turske proizvodnje. Kada steknu ovu preciznost, imat ćemo veći problem”, rekao je pomorski časnik za Al Jazeeru.





Komentari

komentar

You may also like