Grčka kupuje turske dronove, a umalo zaratili!

Foto: iyigunler.net

Evo i to smo doživjeli! Grčka, koja je prošloga tjedna, navodno zahvaljujući blitz-diplomaciji njemačke kancelarke Angele Merkel izbjegla neposredni vojni sukob s Turskom u blizini svoga najudaljenijeg otoka Kastelloriza (udaljenog svega 2 kilometra od turske obale, u zoni Izmira) – kupuje turske bespilotne letjelice (dronove). Naravno, ništa čudno s gledišta da su dvije zemlje članice istog vojno-političkog saveza – NATO-a, međutim, u uvjetima međusobno krajnje zaoštrenih političkih odnosa i nerješenih teritorijalnih sporova u zoni Egejskog mora, pitanja Cipra, eksploatacije nafte i plina i td. – vijest je svakako iznenađujuća. Ali, osim što ukazuje na davno poznatu činjenicu kako biznis ne pozna granice, ova bi vijest mogla predstavljati i prvi jasni signal Atene koji je usmjeren prema pomirbi s Ankarom, iako se to, naravno, nigdje ne spominje niti će se tako službeno prikazivati. Ali kupovati suvremenu tehniku od potencijalnog neprijatelja ne može biti ništa drugo nego poruka o tome kako postoji želja da se  političkim sredstvima riješe nagomilani sporovi i problemi koji već desetljećima snažno opterećuju odnose dviju susjednih zemalja – vladarica Istočnog Sredozemlja. A evo i same vijesti:

turski proizvođač bespilotnih letjelica – tvrtka Assuva Savunma Sanayi, pobjedio je u natječaju grčkog Ministarstva obrane, sukladno kojemu će grčkoj vojsci prodati 50 minijaturnih taktičkih dronova. Tu je vijest u četvrtak, 30. srpnja, objavio portal Defense News. U turskoj tvrci izjavili su kako su dva drona Proton Elic RB-128, već poslana u Grčku, uspješno prošla kontrolna testiranja. Predsjednik tvrtke Assuva Savunma SanayiRemzi Bashbug, izjavio je kako se radi o prvom poslu te tvrtke s državom koja je istovremeno članica NATO saveza i Europske unije. Ove dronove ta je turska tvrtka ranije već prodala i oružanim snagama Kine i Šri Lanke.

Odluka grčkog Ministarstva obrane za kupnju turskih dronova, iako namjenjenih isključivo za civilnu a ne vojnu uporabu, već je naišla na osude grčke javnosti – dodatno protuturski nastrojene nakon spomenutog prošlotjednoog opasnog zaoštravanja odnosa i nešto ranije donesene turske odluke o pretvaranju bivše bazilike Svete Sofije, pa onda muzeja, opet u džamiju.

Mini-dron Proton Elic RB-128 je taktička bespilotna letjelica koja se može koristiti za tražilačko-spasilačke operacije, otkrivanje podzemnih bunkera, eksplozivnih sredstava i površinskih mina. Ima toplinsku kameru koja šalje slike s udaljenosti od jednoga kilometra.

Nova napetost u Istočnom Sredozemlju između Grčke i Turske
 

Komentari

komentar

You may also like