Grčka od Njemačke traži ratnu odštetu od čak 300 milijardi eura!

Grčki parlament službeno je podržao prijedlog grčke vlade o pokretanju zahtjeva Njemačkoj u svezi isplate ratne odštete za stradanja zemlje u okupaciji, u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Grčki mediji objavljuju kako je ova odluka u grčkom parlamentu usvojena većinom glasova, a osim toga, inicijativu je osobno podržao i premijer Alexis Tsipras.

„Grčka vlada namjerava poslati pismeni zahtjev vladi SR Njemačke, u kojem će ponoviti svoje nepromjenjive zahtjeve, koji proizlaze iz nacističke intervencije i okupacije, kao i ratnih zločina nacističke Njemačke“, izjavio je Tsipras. Također je naglasio kako su usmeni pregovori o reparaciji s njemačkom vladom počeli 1995.g.

Tijekom 2018.g. objavljivano je kako je Grčka procijenila štete od njemačke okupacije u razdoblju 1941.-1944. g. na oko 300 milijardi eura. Pri tom je Berlin sva grčka potraživanja odbacivao, tvrdeći kako je 1960.g. Grčkoj već bila isplaćena kompenzacija u iznosu od 115 milijuna eura.

Početkom travnja postalo je izvjesno i o planovima Poljske za zahtjevanjem isplate 900 milijardi eura od strane Njemačke za štete koje je ta zemlja pretrpjela u vrijeme nacističke okupacije u Drugom svjetskom ratu. Te poljske namjere njemačka je vlada također odbacila, podsjetivši kako se Poljska i službeno njih odrekla. Pri tom brojni njemački analitičari ukazuju i da je Poljska, kao kompenzaciju, znatno proširila svoj državni teritorij na zapadu zemlje na račun njemačkog državnog teritorija, koji je to bio prije Drugog svjetskog rata.

 
Komentari

komentar

0 komentara

You may also like