Grčka: ograda na granici s Turskom zbog migranata iz Afganistana

Grčka je postavila ogradu od 40 kilometara i nadzorni sustav na granici s Turskom usred zabrinutosti zbog vala migracije iz Afganistana, prenosi BBC.

Događaji u Afganistanu potaknuli su strah u Europskoj uniji od ponavljanja izbjegličke krize 2015. godine, kada je gotovo milijun ljudi koji su bježali od rata i siromaštva na Bliskom istoku i Srednjem istoku prešlo u Grčku iz Turske prije nego što je otputovalo na sjever u bogatije države. Grčka je bila na prvoj liniji tog izbjegličkog vala.

Afganistanska kriza stvorila je “mogućnosti za nove migrantske tokove”, rekao je grčki ministar zaštite građana Michalis Chrisochoidis nakon što je u petak s ministrom obrane i šefom oružanih snaga posjetio regiju Evros. “Ne možemo pasivno čekati”, rekao je Chrisochoidis novinarima. “Naše će granice ostati sigurne i nepovredive.”

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis i turski predsjednik Tayyip Erdogan razgovarali su u petak telefonom o Afganistanu, pri čemu je Erdogan rekao da treba podržati stabilizaciju Afganistana i pregovarati s Iranom (koji je ključna ruta Afganistanaca pri dolasku u Tursku) ili je novi migracijski val “neizbježan”, priše u priopćenju iz ureda turskog predsjednika, a prenosi Reuters.

Komentari

komentar
You may also like