Grčka postavlja zvučne topove i detektore laži na granicu s Turskom

Iz Europske unije kritiziraju načine kojima Grčka pokušava zaštititi svoje južne granice od ilegalne migracije.

Grčka na graničnom prijelazu Evros s Turskom već postavlja metalni zid visok pet metara, dugačak 27 km s osam tornjeva za osmatranje, izvještava Greek Reporter.

Osim takvog pokušaja zaštite, Grčka uvodi i sve naprednije nadziranje iz zraka: satelitom, dronovima i infracrvenim kamerama.

No, potez koji je izazvao osudu iz EU Komisije, je najava veoma glasnih zvučnih “topova” (LRAD) prikačenih na oklopna vozila koji patroliraju uz granicu, piše AP. Takvi topovi u stanju su izazvati zvuk jednako glasan kao zvuk avionskih motora, a može napraviti štetu sluhu.

Pravno je upitana i mogućnost koja se još testira: uvođenje detektora istine na granice kojima bi se ispitali migranti o svom porijeklu i putanji puta. Naime, migranti često kod sebe nemaju dokumente ni isprave, piše ecre.

I aktivnosti snimljene kamerama i ispitivanje detektorom istine analizirat će i obrađivati programi umjetne inteligencije kako bi uočili potencijalne ilegalne i sumnjive aktivnosti.





Glasnogovornik EU Komisije Adalbert Jahnz kazao je kako su “zabrinuti” razvojem događaja i da će “tražiti daljnje informacije” od Grčke.

Udruga za ljudska prava EU i Sredozemlja izjavila je kako Grčka radi “digitalnu tvrđavu”, da je ovakva praksa “orvelovska” i da je “opasna, eksperimentalna i diskriminatorna”.

Grčka i dalje ima velikih problema s pronalaženjem balansa između efikasnog i ljudskog pristupa migrantskoj krizi. Izvješća govore o prenapučenim kampovima migranata, kao što su Moria i na otoku Lezbos, u kojima vladaju uvjeti iz srednjeg vijeka. Lokalno stanovništvo, u donedavnom malenim i mirnim sredinama, se žali na nemogućnost suživota.





Komentari

komentar

You may also like