Grčka produžuje zid na granici s Turskom

Grčka će tražiti dodatna sredstva iz fondova Europske unije 2022. za proširenje zida na granici s Turskom kako bi zaustavila ilegalnu migraciju, izvijestio je danas AP.

“Vjerujemo da je sigurnost na našim granicama povezana sa sigurnošću EU”, rekao je ministar javnog reda Takis Theodorikakos parlamentarnom odboru. Atena je također obećala proširiti mrežu nadzora duž granice. Migracije su jedno u nizu spornih pitanja između Turske i Grčke. Atena često optužuje Ankaru da koristi migrante za političke ciljeve i da je Turska zapravo dužna spriječiti migrante koji tajno ulaze u Grčku prema sporazumu između EU-a i Turske potpisanom 2016. Turska se tada obvezala zaustaviti masovne ilegalne migracije u EU preko Grčke u zamjenu za 6 milijardi eura kojima bi bilo financirano zbrinjavanje migranata. Turska sada krivi Grčku za potiskivanje migranata preko Egejskog mora, navodeći da je to zločin protiv čovječnosti.

Grčka ima sve razloge za očekivati ​​da će neke zemlje koje graniče s EU nastaviti iskorištavati migracije, rekao je Theodorikakos, navodeći nedavnu krizu na granici Poljske i Bjelorusije. Kontrolni centar koji obrađuje podatke s novoizgrađenih tornjeva za nadzor granica opremljenih kamerama dugog dometa i više senzora trebao bi početi s radom početkom sljedeće godine, rekao je Theodorikakos. “Ovaj nam automatizirani sustav daje mnoge operativne prednosti i pomaže nam pratiti cijelu pograničnu regiju”, rekao je. Grčka je dovršila 26 kilometara željeznog zida od planiranih 38 kilometara. 

Komentari

komentar

You may also like