Grčka protjeruje libijskog veleposlanika zbog sporazuma Libije i Turske

Foto: greece.greekreporter.com

Grčka protjeruje libijskog veleposlanika. Atena će, kao protuodgovor na prošloga tjedna potpisani sporazum između Libije i Turske o razgraničenju na Sredozemnom moru, veleposlanika Libije proglasiti personom non-grata, izjavio je grčki ministar vanjskih poslova Nikos Dendias (vidi foto).

Libijski veleposlanik u Grčkoj u petak je bio pozvan u grčko Ministarstvo vanjskih poslova, gdje su mu priopćili kako u roku od 72 sata mora napustiti zemlju. Službena Atena tvrdi kako je potpisani Memorandum između Ankare i Tripolija nezakonit i ukazuje da te dvije zemlje niti nemaju zajedničke morske granice. Također je podsjetila kako su i vlade SAD-a, Rusije, Kine, Velike Britanije, Izraela i niza drugih zemalja već izrazile svoje prosvjede nakon potpisivanja toga dokumenta.

Podsjećamo: turski parlament je 5. prosinca ratificirao memorandum o razumijevanju s Libijom  o razgraničenju morskih zona, a nakon što to učini i libijski parlament, tvrde predstavnici turskog zakonodavca, dokument će biti dostavljen UN-u „zbog utvrđivanja demarkacije sugladno pomorskom pravu“.
Međutim, problem je što Libija praktički ima dvije vlade i dva parlamenta. Ona u Tripoliju je službeno priznata od UN-a ali  ne nadzire ništa osim glavnoga grada i njegove okolice. S druge strane vlada u Tobruku na istoku zemlje i njezina Libijska nacionalna vojska na čelu s maršalom Khalifom Haftarom nadzire veći dio zemlje, potpuno podjeljene po plemenskim i sektaškim odrednicama.

 

Komentari

komentar





You may also like