Grčka: reorganizacija vlade i smjene ministara nakon loše reakcije na požare

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis ovog tjedna se bacio na reorganizaciju ministara i ministarstva. Danas je smijenio ministra iz Ministarstva javnog reda i ministra turizma, prenosi Euronews, a sve ovo se događa nakon velikih kritika na vladinu reakciju na požare ovog ljeta.

Više od četvrt milijuna hektara borove šume izgorjelo je u kolovozu u požarima koji su gorjeli danima širom zemlje, stigavši sve do predgrađa Atene. Poginulo je dvoje ljudi, a tisuće su morale biti evakuirane.

Premijer Mitsotakis, čija je konzervativna vlada preuzela dužnost 2019., javno se ispričao zbog kašnjenja i propusta u službenom odgovoru na požare i obećao da će ispraviti pogreške, prenosi Reuters.

Danas je osnovano i Ministarstvo civilne zaštite koje je postojalo samo dva sata, a vlada je povukla ideju o novom ministarstvu nakon što je poziciju ministra odbio umirovljeni admiral i bivši ministar obrane Evangelos Apostolakis iz strane Syriza zbog političkih i stranačkih nesuglasica, prenosi Euronews. Ipak, i dalje nije jasno što će vlada s novim ministarstvom jer vlada nije baš konzistentna u izjavama.

Među već postojećim ministarstvima također su se dogodile promjene ovog tjedna. Takis Theodorikakos zamijenio je bivšeg ministra javnog reda Michalisa Chrisochoidesa. Athanassios Plevris preuzeo je od Vassiliosa Kikiliasa funkciju novog ministra zdravstva, dok će Kikilias preuzeti kontrolu nad turizmom. Također, i među zamjenicima ministara i službenicima dogodile su se smjene i premještaji i tu u ministarstvima financija, vanjskih poslova, prometa, ruralnog razvoja i poljoprivrede.

Opsežni premještaji i smjene u skoro svim ministarstvima te stvaranje novog ministarstava, pa ukidanje istog samo nekoliko sati poslije, sugeriraju da je Grčka u političkoj krizi i da je sadašnja vlast stranke Nova demokracija (desni centar) pomalo nestabilna.
Komentari

komentar

You may also like