Grčka se naoružava: parlament odobrio kupnju 18 francuskih mlažnjaka Rafale

Grčka će ojačati svoje zrakoplovstvo, nakon što je parlament u četvrta odobrio kupnju 18 francuskih zrakoplova Rafale za 2, 5 milijardi eura.

Sporazum, koji uključuje prodaju šest novih i 12 korištenih Rafala, kasnije će u mjesecu potpisati francuski i grčki ministar obrane.

Grčka je, kao što smo ranije pisali, potpisala veliki sporazum o vojnoj suradnji s Izraelom vrijedan 1, 68 milijardi dolara, pri čemu sporazum uključuje prodaju deset zrakoplova M-346 (Lavi), otvaranje pilotske škole za grčko zrakoplovstvo koje će voditi izraelska tvrtka Elbit Systems, održavanje zrakoplova T-6 (Efroni), logističku podršku, suradnju u treningu vojnika itd.

Francuska najsnažnije, među članicama EU-a, podupire Atenu u sporu s Ankarom – Turska istražuje plin u području koje svojata Grčka. Francuska je pak jedan od glavnih podržavatelja generala Khalife Haftara u Libiji, dok je Turska je glavni oslonac vlade u Tripoliju. Francuska je također pružala podršku Armencima u vojnom sukobu s Azerbajdžanom.

Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis najavio je ulaganja u oružane snage, što je zasigurno uvjetovano sve većim tenzijama s Turskom. Idućeg će tjedna parlament glasati o proširenju grčkog teritorijalnog mora u Jonskom moru (zapad Grčke) do 12 nautičkih milja. Grčka navodi da ima pravo sličnu mjeru uvesti na cjelokupnom svom teritoriju, a Turska navodi da bi takvo proširenje bio povod za rat.

Grčka ima suverenitet nad velikom većinom egejskih otoka, a dio otoka nalazi se u neposrednoj blizini turskog kopna.
Iako Grčka ima “samo” nešto više od 10, 5 milijuna stanovnika, zbog dugogodišnjih tenzija s Turskom koje su znale dovesti do ruba rata, Grčka ima značajne vojne snage na raspolaganju.

Prema stranici Global Firepower Grčka ima čak 187 mlažnjaka i 270 helikoptera. Također, Grčka ima 13 fregata i 11 podmornica.

Grčka i Izrael potpisuju veliki ugovor o vojnoj suradnji na više od 20 godina

Komentari

komentar
You may also like