Grčka uhitila odbjeglog vođu neonacističke skupine Zlatna zora

Nakon devet mjeseci skrivanja, grčka policija je uhitila Christos Pappas (60), zamjenika vođe grčke neonacističke stranke Zlatka zora. Pappas je bio drugi najjači čovjek pokreta i glavni ideolog stranke, prenosi The Guardian.

Osuđen je u listopadu prošle godine s još 50 članova stanke. Njih 50 je bilo optuženo za niz zločina: vođenje kriminalne organizacije, ubojstvo, napad i ilegalno posjedovanje oružja. U pretresu stana nađena mu je nacistička simbolika i video snimka gdje svoju djecu uči pozdravljati nacističkim pozdravom. Pappas je već idući dan pobjegao nakon odluke suda kako bi izbjegao zatvaranje. Grčka policija je tvrdila da je pod nadzorom policije, pa je njegov uspješni bijeg bacio sumnju na efektivnost grčke policije. Druga opcija je da su policijski službenici pomalo “zažmirili”. Naime, veza između grčke policije i Zlatne zore je utvrđena više puta.

Međunarodna zajednica je održavala fokus nad ovim suđenjem, a iz EU su kritizirali Grčku zbog bijega osuđenog Pappasa koji je dobio 13 godina zatvora.

Jučer je protuteroristička jedinica grčke policije upala u stan u centru Atene gdje se skrivao i uhitila ga.

Stranka Zlatna zora 2013. je imala podršku od 10% građana i bila treća najjača stranka Grčke. Na parlamentarnim izborima 2019. nije osvojila niti jedno mjesto.

Komentari

komentar
You may also like