Grčka vojska sprema se na otpor turskim provokacijama

Grčka vojska spremna je pružiti otpor bilo kakvoj provokaciji od strane Turske u istočnom dijelu Sredozemnog mora. O tome u ponedjeljak, 19. listopada, piše panarapski medij Al Arabiya, pozivajući se na grčke izvore.

Slika: globalsecurityreview.com

Grčka vrši vojne pripreme u Egejskom moru i istočnom dijelu Sredozemnog mora, gdje se njene oružane snage sada nalaze u stanju povećane bojeve spremnosti. Atena, također, od Berlina očekuje nove inicijative na diplomatskoj fronti i čeka uvođenje oštrih protuturskih sankcija od strane Europske unije ako te inicijative dožive neuspjeh, navode izvori u grčkoj vladi.

Podsjećamo: nakon što je 10. listopada Ankara opet izvijestila o nastavku (pod pritiskom Zapada) prethodno obustavljenih istraživačkih radova u morskim vodama u zoni najudaljenijeg grčkog otoka Kasteloriza i o ponovnom slanju svog specijaliziranog broda Oruç Reis na desetodnevne radove, idući je dan priopćenjem reagiralo grčko Ministarstvo obrane. Ono je kazalo kako će Grčka zaštititi svoje teritorijalne vode i isključivi gospodarski pojas, prije svega oko otoka Kasteloriza. Nova turska odluka o radovima južno od toga otoka predstavlja ozbiljnu eskalaciju napetosti koja prijeti miru i sigurnosti u toj zoni, izjavilo jer grčko MO.

 





 

 

Komentari

komentar





You may also like