Grčki brodovi pucali na turski trgovački brod. Cavushoglu: „Turski bijes je zastrašujući“

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu danas je reagirao ratobornim izjavama protiv Grčke, nakon novih incidenata između dviju zemalja koji dodatno zaoštravaju ionako napete odnose. Čelnik turske diplomacije uputio je upozorenja svom susjedu i savezniku u okviru NATO-a tijekom konferencije u Ankari, o čemu je izvijestila turska agencija Anadolu.

“Neka se svi urazume. Posebno poručujemo Grčkoj: “Nemoj biti instrument u krivim rukama, prestani huškati, jer je prijateljstvo Turske snažno, a njezin bijes zastrašujući. Ne zaboravi na to!”
“Oni koji slijede vodstvo vanjskih sila osuđeni su žeti posljedice svojih postupaka. Moje riječi su otvoreno upozorenje Grčkoj” – kazao je šef turske diplomacije.

Izjavio je kako je Ankara u posljednja dva mjeseca činila sve da bi održala atmosferu dobrosusjedstva u Egeju, dok “Grci nastavljaju eskalirati situaciju”.

“Krajem kolovoza grčka vojska izvela je još jedan niz provokacija u istočnom Sredozemlju. Protiv lovaca turskog ratnog zrakoplovstva korišteni su protuzračni raketni sustavi S-300. Krajem prošlog tjedna u međunarodnim vodama Egejskog mora brodovi grčke obalne straže pucali su na civilni brod”, prenosi Anadolu.

Podsjećamo da su brodovi grčke obalne straže otvorili vatru na turski teretni brod u međunarodnim vodama Egejskog mora, što je dovelo do eskalacije odnosa s Turskom, ionako napetih posljednjih tjedana, piše Al Jazeera.

Turska obalna straža u svom je priopćenju objavila kako nitko nije ozlijeđen u grčkom granatiranju 20 km jugozapadno od turskog otoka Bozcaada u subotu. Nakon vatre s dva grčka broda, dva broda turske obalne straže krenula su prema tom području, dok su grčki brodovi napustili mjesto. Grčka strana tvrdi kako je ispalila “hice upozorenja” na brod Anatolia koji se “sumnjivo” kretao u grčkim teritorijalnim vodama kod otoka Lesbos.





Kako javlja agencija Anadolu, na brodu na koji su pucali Grci bila su tri državljana Azerbajdžana, kao i državljani Somalije i Turske.

Kapetan teretnog broda odbio je dopustiti pretragu i kasnije je odveden u obližnje turske vode, rekli su dužnosnici grčke obalne straže, ističući da su o incidentu obavijestili turske pomorske vlasti.

Podsjećamo kako je zona u kojoj se dogodio incident poznata po ilegalnom prijevozu migrante iz Turske u zemlje Grčku, odnosno EU. Atena ima punu potporu Europske unije za poteze koje u skladu sa zakonom provodi u cilju zaštite sigurnosti i ilegalnih prelazaka svoje granice.





Komentari

komentar

You may also like