Grčki sud poništio odluku o američkoj zapljeni iranskog tankera

Pozivajući se na tri izvora upoznata sasudskim procesom, Reuters izvještava da je grčki sud danas presudio protiv prvotne odluke koja je potvrdila američku zapljenu.

“Tužbu za ukidanje presude sud je prihvatio”, rekao je jedan od izvora iz Grčke i dodao:”Bit će teško poništiti to odluku žalbenog suda”. Još nije jasno hoće li američka ili grčka vlada pokušati osporiti presudu koja je donesena na žalbenom sudu regije Chalkis. Sama odluka suda još nije javno objavljena.

U travnju je Grčka zaplijenila brod Lana pod iranskom zastavom, nekadašnji Pegas, s 19 članova ruske posade u grčkim vodama zbog sankcija EU i SAD-a. Brod je zatim ubrzo pušten. No, u svibnju je Grčka donijela sudsku presudu kojom se SAD-u dopušta da zaplijeni dio iranskog naftnog tereta koji se nalazio na brodu i prebaci ga na drugo plovilo. Iran je oštro protestirao protiv tog poteza i nazvao ga međunarodnim piratstvom. Teheran tvrdi da je Grčka donijela početnu sudsku presudu pod pritiskom SAD-a. Nekoliko dana nakon incidenta, Iran je zaplijenio dva grčka broda u Perzijskom zaljevu zbog “pomorskih prekršaja” sletjevši helikopterima na njihove palube. Novi preokret će sigurno obradovati Iran.

Komentari

komentar

You may also like