Grčki zastupnik optužuje vladu da je ‘zemlju pretvorila u ogromnu američku bazu’

Grčki zastupnik Kleon Grigoriadis optužio je vladu da je zemlju pretvorila u “ogromnu američku bazu”, izvještava Anadolu Agency.

U govoru u parlamentu u utorak, Grigoriadis, zastupnik lijeve stranke MeRA25, kritizirao je vladu premijera Kyriakosa Mitsotakisa zbog njezine vanjske politike.

Ustvrdio je da je u tisku stvoreno ozračje rata s Turskom. “U ovom trenutku američki vojnici, a ne turski, lutaju Kretom, Aleksandropolisom, Larisom i drugim područjima koja su Syrizini (lijeva stranka) stari suborci ostavili Sjedinjenim Državama. Budimo jasni: Grčka se sada pretvorila u ogromnu američku bazu.” Zakonodavac je naveo da je stvaranje takve percepcije usmjereno na zastrašivanje grčkih građana kako bi pretvorba Grčke u američku bazu bila prihvatljiva.

Napominjući da bi grčki narod trebao učiti iz povijesti, Grigoriadis je rekao: “Povijest pokazuje da velike sile koriste male sile kao oruđe i koriste ih za svoje vlastite interese bez obzira na bol koju mogu uzrokovati. Kao 1922.“.

“Oni nas sada koriste kao korisne idiote, kao što su Grčku koristili kao smetnju protiv Kemalovih (Ataturk) novih Turaka kako bi velike sile mogle lako posegnuti bez otpora prema naftnim poljima na Bliskom istoku koja su tada bila pod osmanskom vlašću” izjavio je. „Vremensko razdoblje u kojem živimo zahtijeva da ovu lekciju dobro naučimo“, zaključio je.

Američka vojska dobiva pristup dodatnim bazama u Grčkoj





Komentari

komentar





You may also like