Grčko-turski diplomatski skandal: je li Turska „barbarska“ država i treba li mijenjati granice?

U četvrtak, 28. svibnja, tursko Ministarstvo vanjskih poslova reagiralo je na današnju izjavu grčkog ministra vanjskih poslova Nikosa Dendiasa, koji je, govoreći o Turskoj, navodno uporabio riječ „barbari“.

„Sramotno je nazivati Turskubarbarom“, onim koji nesavjesno postupa s nevinim ljudima na granici na očigled cijeloga svijeta. Grčka država najprije mora odustati od svog „barbarstva“, izjavio je glasnogovornik turskog MVP  Hami Aksoy, dodavši, kako izjava grčkog ministra ukazuje, kako umjesto dijaloga on izabire politiku napetosti u odnosima s Turskom i dovodi javnost u zabludu, manipulirajući unutarnjopolitičkim motivima. Aksoy je također kazao kako u izvješćima međunarodnih organizacija za zaštitu ljudskih prava postoje činjenice o „otvorenim kršenjima“ temeljnih prava i sloboda izbjeglica od strane Grčke, te dodao kako Grčka njih morati uvažavati.

Međutim grčki šef diplomacije danas je izjavio slijedeće: „Oni, koje međunarodna javnost osuđuje za iskorištavanje ljudskih stradanja u političke ciljeve, očito, nemaju pravo učiti bilo koga ljudskim pravima.“ Grčki medij, koji je objavio ovaj citat, riječ „barbari“ uopće ne spominje pa nije jasno zašto je Ankara reagirala baš na ovakav način.

A svemu je, očito, „kriv“ turski medij Daily Sabah, koji je u srijedu, 27. svibnja, objavio kako Atena namjerava pojačati policijske snage na granici s Turskom s obzirom kako očekuje novi val migranata. Isti medij prenosi riječi grčkog ministra unutarnjih poslova Teodorisa Hronopulosa, koji je izjavio kako će se još 400 policajaca poslati na sjeveroistok zemlje, u pograničnu zonu rijeke Marice. Upravo je tamo u ožujku i bilo žarište sukoba grčkih snaga sigurnosti i migranata koji su ilegalno željeli prijeći na teritorij Grčke odnosno EU, pričemu su bacali kamenje na grčke policajce, koji su reagirali bacanjem suzavca, navodi ovaj turski mediji.

S druge strane, grčki ministar obrane Nikos Panaitopulos je u utorak, 26. svibnja, izjavio za tamošnju televiziju Sky, kako su njegovoj zemlji poznate „određene izjave“ (turske vlade), „koja smatra kako ćemo se mi ponovo suočiti s pritiscima na našim granicama, poglavito onim kopnenim“.

Grčka je, zato, počela proširivati svoju pograničnu ogradu, što je Ankara oštro kritizirala, tražeći od Atene razgovor oko toga poteza jer smatra kako se tok rijeke Marice „značajno promijenio na umjetni način“ od vremena uspostave granice 1926. godine. Turska ustraje na tome da je nužna „tehnička koordinacija“ i da ona neće dozvoliti „svršen čin“ na svojoj granici. Grčka, s druge strane, tvrdi, kako se granica nije promijenila i da se ona nije obvezna konzultirati s Turskom glede izgradnje infrastrukture na svojoj strani granice.





Dakle, opet „čačkanja“ oko granica i tvrdnje kako oko njih postoje sporovi i da su one u sadašnjem obliku nepravedne, a što ne sluti na ništa dobro. Upravo na tome tragu, o promjenama granica u Europi i Bliskom istoku, govori i izvrsna analiza Maria Stefanova koju objavljujemo večeras.

 

 





 

 

Komentari

komentar

You may also like