Greenpeace: Ujedinjeno Kraljevstvo uvezlo je više od 275 milijuna dolara ruske nafte tijekom rata u Ukrajini

Britanska vlada uvezla je ruske nafte u vrijednosti od 220 milijuna funti (276 milijuna dolara) otkako je Moskva objavila rat Ukrajini, prema novoj analizi, prenosi AA.

Podaci koje je u srijedu objavila globalna kampanja Greenpeace pokazuju da je Ujedinjeno Kraljevstvo uvezlo oko 2 milijuna barela ruske nafte od početka rata u Ukrajini 24. veljače.

“Vladi Ujedinjenog Kraljevstva nije strano licemjerje, ali obećanje ‘nepokolebljive podrške’ Ukrajini, dok je isporučeno gotovo 2 milijuna barela ruske nafte, krajnje neiskreno, čak i prema standardima (premijera) Borisa Johnsona“, rekla je Georgia Whitaker, aktivistica za pitanja nafte i plina u Greenpeaceu UK.

“Ovaj je rat do sada koštao najmanje 2000 civila. To je 2000 nevinih smrti uglavnom financiranih fosilnim gorivima. Unatoč rastućem broju mrtvih, britanska vlada dala si je rok do kraja godine da prestane uvoziti krvavu rusku naftu.”

Greenpeace je postavio automatizirani sustav za praćenje supertankera koji isporučuju naftu i plin iz Rusije. Ukupno osam tankera isporučilo je pošiljke ruske nafte u Ujedinjeno Kraljevstvo od kraja veljače, s prosječno jednim tankerom svakog tjedna, tvrde iz organizacije. Još jedan tanker s 33 tisuće tona ruskog dizela trenutno je usidren uz obalu Lincolnshirea. Šest pošiljki za UK potječe u iz ruskih luka Primorsk, Tuapse i Vysotsk, a završile su u pet britanskih luka uključujući Merseyside, Essex, Lincolnshire i Sjeverni Yorkshire.

U sklopu svojih mjera protiv Moskve zbog rata u Ukrajini, britanska vlada zabranila je ulazak u zemlju plovilima pod ruskom zastavom. Rusko gorivo, međutim, još uvijek može pristizati u Ujedinjeno Kraljevstvo unatoč sankcijama, rekao je Greenpeace, pozivajući britansku vladu da uvede “trenutnu i istinsku zabranu” na sav uvoz goriva iz Rusije.





“Sve ruske pošiljke fosilnih goriva koje su stigle u Ujedinjeno Kraljevstvo od početka rata uvezene su legalno, što zabranu britanske vlade za ruske brodove čini simboličnom”, stoji u priopćenju Greenpeacea.

“Sankcije ne funkcioniraju dok se ne provedu, a još osam mjeseci uvoza nafte i plina je osam mjeseci previše. Jasno je da nam je potrebna izričita i hitna zabrana svih ruskih fosilnih goriva.”

Komentari

komentar





You may also like