Grlić Radman: BiH treba što prije u EU, to je najbolji put ka stabilnosti

Interes je Hrvatske da BiH što prije postane članicom Europske unije jer je to najbolje rješenje za stabilnu i funkcionalnu BiH i sve njene narode i građane, izjavio je u utorak u Vitezu šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman, piše HINA.

Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova boravi u dvodnevnom službenom posjetu BiH i prvog dana u Vitezu se sastao s hrvatskim dužnosnicima iz središnje Bosne u tijelima vlasti BiH na svim razinama.

Nakon tog sastanka novinarima je izjavio kako je cilj bio analizirati potrebe Hrvata iz tog dijela BiH i načine na koje im Hrvatska može pomoći. Kazao je kako je glavna poruka da Hrvatska može bitno pomoći da se na međunarodnom planu shvati kakvi su stvarni problemi u BiH.

“Mi dolazimo ovdje s porukom o poštivanju cjelovite i suverene BiH te međunarodnog prava i protiv smo svakog oblika diskriminacije, protiv separatizma, no naravno i protiv rastućeg unitarizma. Dakle, bitno je osigurati jednakopravnost i političku jednakost konstitutivnih naroda i svih građana”, rekao je Grlić Radman pozvavši političke lidere u BiH da rade na postizanju dogovora o izmjenama izbornog zakona ali i o provedbi svih drugih nužnih reformi.

Predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara kazao je kako je važno da Hrvatska pomogne BiH kao državi na putu ka članstvu u EU i NATO-u ali i u rješavanju problema koji su važni za ostanak Hrvata u BiH. “Jako je važno da Hrvatska pomogne da Hrvati u središnjoj Bosni imaju status političkog naroda u svim tijelima države”, kazao je Čavara.

Ministar Grlić Radman ranije tijekom dana posjetio je Križančevo selo kod Viteza gdje je odao počast Hrvatima koji su na tom mjestu u prosincu 1993. godine ubijeni. Potom je posjetio franjevački samostan u Gučoj Gori kod Travnika koji je tijekom posljednjeg rata u BiH potpuno devastiran a po završetku sukoba najvećim je dijelom obnovljen i ponovo služi svojoj svrsi.

Ministar Grlić Radman posjet BiH u srijedu nastavlja u Sarajevu susretom s ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković. Potom će odvojeno razgovarati s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem te provincijalom franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozom Marinčićem. Boravak u BiH okončat će posjetom Mostaru gdje će se susresti s lokalnim čelnicima, biskupom Petrom Palićem i hercegovačkim provincijalom fra Miljenkom Štekom.

Komentari

komentar

You may also like