Grupa utjecajnih svjetskih ekonomista preporuča Kini da se orijentira na rast “blagostanja”, a ne BDP-a

Grupa utjecajnih ekonomista Kine poziva vladu da usvoji novi razvojni model koji se temelji na cilju “blagostanja” stanovništva,, a ne na rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) kako bi ispunila svoje ciljeve nulte neto emisije stakleničkih plinova do 2060. godine i spriječila sve veće prijetnje klimatskih promjena. Riječ je o ekonomistima izvan Kine, prenosi Al Jazeera.

U izvješću objavljenom danas, tim – koji uključuje dva bivša glavna ekonomista Svjetske banke – također je pozvao Kinu da ograniči ukupnu potrošnju fosilnih goriva i uspostavi detaljan “put” za smanjenje emisija.

Izvješće i njegove preporuke već su predani kineskoj vladi. Koautor Nicholas Stern, predsjednik britanskog Grantham istraživačkog instituta za klimatske promjene i okoliš, rekao je novinarima kako se nada da će njihov prijedlog imati konstruktivnu ulogu u kineskom “petogodišnjem planu” za razdoblje 2026.-2030. Šansa da će preporuke stranih ekonomista utjecati na kinesku vladu su, dakako, gotovo ravne nuli. Zemlje kao što su Indija, Kina, Brazil i Bangladeš često optužuju zapadne političare za licemjerje kada ih isti ti političari pozivaju da smanjuju ekološki otisak, dok su ekonomije zapadnih zemalja narasle upravo na energiji fosilnih goriva.

Stari razvojni model potaknuo je brzi rast u Kini u posljednja četiri desetljeća, ali dovodi svijet u “ozbiljan rizik”, piše u izvješću. Kina ima za cilj dovesti emisije CO2 do vrhunca do 2030., nakon čega žele vidjeti pad tih emisija. Stern je rekao da bi Peking trebao postaviti još konkretnije kvantitativne ciljeve kako bi uveo “jasnoću” u donošenje odluka.

Izvješće također poziva Kinu da osigura veći značaj javnom prijevozu. Kina bi također trebala promicati poljoprivredu koja rezultira s manjim emisijama CO2, tvrde. Jedna od takvih mjera je i proizvodnja manje mesa

No, i sama kineska vlada je svjesna problema. Vladino izvješće iz 2006. godine zaključuje da su gubici zbog štete okolišu iznosili 3% ukupnog BDP-a, ali strani kritičari vjeruju da je stvarna brojka mnogo veća. Iako je projekt “zelenog BDP-a” otkazan 2009., Kina je 2013. obećala da će napustiti model “rasta pod svaku cijenu” i rekla da BDP više neće biti jedini kriterij prema kojem će se dužnosnici stvarati političke i ekonomske trendove. Neke su pokrajine nedavno nastavile s naporima za stvaranjem novih pokazatelja koji odražavaju ekološke troškove razvoja, a Hubei u središnjoj Kini koristi pilot projekt mjerenja “bruto proizvod ekosustava” koji se može primijeniti na pojedinačne okruge, rijeke ili razvojne projekte. Mnoge regije u Kini su također među regijama u svijetu koje će najviše osjetiti promjene u klimi.





Komentari

komentar

You may also like