Grupacija ruskih zrakoplova približila se zračnom prostoru SAD-a na 13 km

Američki medij ABC News izvijestio je u četvrtak, 11. lipnja (po srednjoeuropskom vremenu), kako su se dvije grupacije ruskih bombardera Tu-95 približile američkom zračnom prostoru na 13 kilometara udaljenosti. Taj se medij pozvao na zapovjedništvo zrčno-svemirske obrane Sjeverne Amerike – NORAD (North American Aerospace Defense Command).

Prva grupa ruskih zrakoplova, koju su činila dva bombardera Tu-95, dva lovca Su-35 i jedan zrakoplov s elektroničkom opremom za obavještajnu djelatnost A-50,  došla je na udaljenost od 8 milja (13 km) od zračnog prostora SAD-a, koji završava 19 kilometara od američke obalne linije. Ususret ruskim zrakoplovima poletjeli su američki lovci F-22, kojima su u pratnji bili zračni tanker KC-135 Stratotankers i zrakoplov za obavještajno i elektoroničko izviđanje E-3 AWACS.

Iako su ruski zrakoplovi ostali u međunarodnom zračnom prostoru, njihovo presretanje bilo je najbliže američkim granicama u zadnje vrijeme, navodi NORAD.

Druga grupa ruskih zrakoplova, koju su činila dva bombardera Tu-95 i zrakoplov A-50, približila se na 34 morske milje (63 km) od američkog zračnog prostora, rečeno je dalje u priopćenju NORAD-a. Niti oni nisu povrijedili američki zračni prostor.

NORAD je pojasnio kako zona motrenja protuzrčne obrane Aljaska – zahvaća i kontrolira pojas od 320 kilometara od obalne linije, u interesu nacionalne sigurnosti SAD-a.

Na objavljenom NORAD-ovom tvitu, vidljive su fotografije presretanja ruskih zrakoplova od strane američkih u aljaškoj zoni PZO u ožujku ove godine.
 

Komentari

komentar
You may also like