gruzija

Gruzija: Neprihvatljivo je da se Južna Osetija pridruži Rusiji

Gruzija je danas priopćila da su planovi prema kojima bi odmetnuta regija Južna Osetija održala referendum o pridruživanju Rusiji “neprihvatljivi”, dok Kremlj tvrdi da nikakve akcije nisu poduzete u tom smjeru, prenosi Reuters.

Gruzija je reagirala na današnju izjavu vođe Južne Osetije, Anatolija Bibilova koji je rekao da će uskoro poduzeti pravne korake za pridruživanje Rusiji i da će Južna Osetija “postati dio svoje povijesne domovine Rusije”.

Moskva je priznala neovisnost odmetnutih regija Južne Osetije i Abhazije nakon rata 2008. i tamo rasporedila svoje trupe. Također im je osigurala pozamašnu financijsku potporu.

Gruzijski ministar vanjskih poslova David Zalkaliani je, kako prenosi EFE, rekao: “Naravno da su razgovori o bilo kakvom referendumu u Južnoj Osetiji neprihvatljivi (…) imajući u vidu da je taj teritorij u Gruziji okupiran. Nećemo dopustiti da se Gruzija umiješa u novu provokaciju. Predani smo politici mira. Želimo da naši sugrađani na okupiranim teritorijima uživaju u prednostima budućeg članstva Gruzije u Europskoj uniji”, rekao je Zalkaliani na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim danskim kolegom. “Tisuće Gruzijaca su protjerane kao rezultat etničkog čišćenja i ne mogu se vratiti kući”, rekao je.

Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, je rekao da ne može dati nikakvo mišljenje o planovima Južne Osetije. “Nikakvi pravni ili drugi potezi nisu, s tim u svezi, poduzeti. No, istovremeno se s poštovanjem odnosimo prema izražavanju mišljenja ljudi u Južnoj Osetiji”, rekao je Peskov.

Abhazija, druga odmetnuta gruzijska regija na obali Crnog mora, je priopćila da podržava težnje Južne Osetije, ali da s njom ne dijeli cilj o pridruživanju Rusiji. “Rusija je naš strateški partner, draga i bliska država, ali mi u republici Abhaziji nemamo namjeru pridružiti se Ruskoj Federaciji”, rekao je predsjednik parlamenta Valerij Kvarčia.





 

Komentari

komentar





You may also like