Gruzijski premijer odstupio zbog zatvaranja opozicijskog vođe

Gruzijski premijer Georgij Gaharia odstupio je u četvrtak, nakon što je zatvoren čelnik opozicijskog Ujedinjenog nacionalnog pokreta (UNM) Nika Melia, piše RFE.

Oporba smatra da je uhićenje Melie politički motivirano. Nakon izbora u listopadu, na kojima je pobijedila koalicija Gruzijski san, sve su oporbene stranke odbile preuzeti mandate i mjesta u parlamentu jer tvrde da su izbori bili neregularni.

“Odlučio sam dati ostavku. Naravno, vjerujem i želim vjerovati da će ovaj korak pomoći smanjenju polarizacije u političkom životu zemlje, zato što sam uvjeren da je polarizacija i konfrontacija između nas najveći rizik za budućnost naše zemlje, naš ekonomski razvoj i nadvladavanje svih vrsta krize”, kazao je Gakharia koji je svojim postupkom stvorio određenu krizu unutar vladajuće koalicije.

Vođa opozicije Melia je optužen za organiziranje “masovnog nasilja” tijekom protuvladinih prosvjeda 2019. On govori da je to politički motivirana optužba, što Gruzijski san odbacuje.

Meliji prijeti do devet godina zatvora.

Ujedinjeni nacionalni pokret osnovao je Mihail Sakašvili te se stranka zalaže za ulazak Gruzije u NATO i Europsku uniju. Vladajući Gruzijski san pak vodi balansiraniju politiku između Rusije i Zapada.





Komentari

komentar

You may also like