Guaido obećao venezuelanskim vojnicima amnestiju ako se okrenu protiv Madura

Nakon što je u nedjelju, 27. siječnja, venezuelanski predsjednik Nicolas Maduro u intervjuu za turski CNN Turk izjavio kako odbacuje ultimatum Velike Britanije, Francuske i Španjolske o roku od 8 dana u kojima on mora objaviti nove izbore ili će one, u protivnom, priznati Juana Guaida za novog predsjednika te zemlje, oglasio se i samoproglašeni predsjednik Juan Guaido.

Vođa venezuelanske oporbe predložio je venezuelanskim vojnicima amnestiju u zamjenu za „potporu demokraciji“ i odbacivanje vlade Nicolasa Madura. „Mi vas čekamo, vojnici Venezuele! Mi čekamo vas i vašu privrženost našem Ustavu“, izjavio je Guaido 27. siječnja na konferenciji za medije.

Inače, Juan Guaido, kojeg su za predsjednika Venezuele već priznale SAD, Kanada, većina latinsko-američkih zemalja, Gruzija, Australija i od jučer-Izrael, nalazi se u veleposlanstvu Kolumbije u glavnom gradu Venezuele Caracasu.

S druge strane, aktualnog predsjednika Madura i dalje podupiru Rusija, Kina, Turska, Iran, Meksiko, Nikaragua, Kuba, Bolivija i Urugvaj. Veliki broj svjetskih zemalja se po tom pitanju uopće ne izjašnjava, očito iščekujući daljnji razvoj stanja i prevagu koju će jedna od njih na kraju pridobiti. U subotu na večer Vijeće sigurnosti nije usvojilo američki prijedlog rezolucije kojom se osuđuje aktualna vlast u Venezueli jer su mu se usprotivile Rusija i Kina. Jučer je London objavio kako odbija zahtjev Nicolasa Madura za isporku venezuelanskih zlatnih poluga u vrijednosti 1,2 milijarde dolara, koje se nalaze u trezorima središnje britanske banke.

Očito je kako se međunarodne institucije, a s njima i međunarodno pravo (uključno i proklamiranu bankarsku neovisnost o državnim politikama) pred našim očima, više nego ikada ranije u posljeratnoj povijesti, dramatično urušavaju upravo na pitanju Venezuele.

 





Komentari

komentar

0 komentara

You may also like