Guaido traži izvanredno stanje u Venezueli zbog katastrofe energo-sustava

Vođa venezuelanske oporbe, predsjednik parlamenta i samoproglašeni predsjednik te zemlje Juan Guaido, pozvao je parlament Venezuele na proglašenje izvanrednog stanja zbog velikih nestašica električne energije. Pri tom je stanje u Venezueli nazvao „katastrofom“. Ukoliko se proglasi izvanredno stanje, izjavio je Guaido, to će omogućiti „traženje pomoći od trećih zemalja“.

Prethodno je Guaido već zatražio pomoć Njemačke i Japana za riješenje krize u elektro-energetskom sustavu zemlje. Na svom je tvitu napisao kako su te dvije zemlje izrazile spremnost u pronalasku riješenja problema. Kasnije je naveo kako su konzultacije s tim državama omogućile razradu „plana, koji će izvesti Venezuelu iz tame“.

Venezuelanski parlament, neovisno o tome što je Vrhovni sud Juana Guaida smjenio s dužnosti predsjednika parlamenta, mogao bi u skoro vrijeme glasovati o njegovom pozivu o proglašenju izvanrednog stanja.

Podsjećamo: u večernjim satima, 7. ožujka, glavni grad Caracas i većina venezuelanskih regija ostali su bez električne energije. To je izazvalo velike probleme u prometovanju metroom i u međunarodnoj zračnoj luci u Caracasu, a problemi su i u telefonskim vezama i internetu. Kritično stanje je u bolnicama koje nemaju vlastite generatore za proizvodnju struje.

Prema informacijama nacionalne elektroenergetske tvrtke Venezuele, razlog ovakvog stanja bila je sabotaža u hidrocentrali Simon Bolivar u saveznoj državi Bolivar, najvećoj u Venezueli. Predsjednik Nicolas Maduro za nastalo stanje optužio je „američki imperjalizam“, a vojni vrh je izjavio kako će zbog toga rasporediti vojne snage na ključnim točkama zemlje. Američki State Department odbacuje sve optužbe na račun SAD-a.

Komentari

komentar





0 komentara

You may also like