Guaido zabrinut: pad popularnosti venecuelanskog vođe oporbe

Britanski medij Daily Mail, u utorak, 7. svibnja, piše, pozivajući se na rezultate istraživanja javnog mišljenja provedenog u Venezueli, kako je popularnost vođe venecuelanske oporbe Juana Guaida pala nakon neuspjelog vojnog puča protiv aktualnog predsjednika Nicolasa Madura.

Neovisno o njegovoj devizi «vamos bien» („u nas je sve dobro“), posljednja istraživanja javnog mišljenja ukazuju kako je popularnost Juana Guaida pala s 84%, koliko je iznosila u siječnju, na svega 50% početkom svibnja. Istraživanje je provela venecuelanska tvrtka Meganalisis. Neovisno o tome, Guaido je i dalje popularniji političar od Nicolasa Madura, čiji se rejting navodno kreće oko svega 4%. Međutim, nagli i ozbiljni pad Guaidoove popularnosti snažno je izražen i to izaziva zabrinutost kod vođe oporbe, navodi Daily Mail.

Zanimljivo je i da je jučer, 6. svibnja, Juan Guaido u svom intervjuu kritizirao svoje pobornike i ukazao na vlastito razočarenje činjenicom da građani Venezuele njega nisu podržali kada ih je pozvao na masovne prosvijede i neposluh, nakon što je grupa vojnika dan ranije prešla u njegov tabor. Međutim, Guaido je dodao, kako „to ne znači da ga oni neće podržati u nadolazeće vrijeme“.

„Mi čekamo da se još mnogi priključe u izražavanju svoga nezadovoljstva i sudjeluju u operaciji „Sloboda“, kazao je venecuelanski oporbeni čelnik.

Britanski medij navodi kako je od tih vojnika venecuelanske vojske, koji su se Guaidu priključili 30. travnja, njih 25 nakon neuspjelog puča našlo utočište u brazilskom veleposlanstvu u Caracasu.
Podsjećamo: nakon napetih događaja od 30. travnja i 1. svibnja, stanje u Venezueli se primirilo, ali još je uvijek vidljivo kako niti vlada niti oporba jedna drugoj ne mogu zadati „odlučujući udarac“. Možda je baš to i najbolja potvrda pravilnog nastojanja onih regionalnih i svjetskih država i međunarodnih političkih organizacija koje se zalažu za unutarvenecuelanski politički dijalog između suprostavljenih strana i iznalazak riješenja za izlaz iz duboke krize mirnim putom.

Komentari

komentar

0 komentara

You may also like