Guterres: ‘Naslijeđe rasizma’ trgovine robljem još uvijek proganja svijet

“Naslijeđe rasizma” trgovine robljem proganja svijet do danas, prema šefu UN-a Antoniu Guterresu, prenosi Anadolu.

“Možemo povući ravnu crtu od stoljeća kolonijalnog izrabljivanja do današnjih društvenih i ekonomskih nejednakosti”, rekao je Guterres u poruci u subotu povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve ropstva i transatlantske trgovine robljem.

“Zli pothvat porobljavanja trajao je više od 400 godina” i ima “povijest patnje i barbarstva koja pokazuje čovječanstvo u najgorem izdanju”, rekao je glavni tajnik UN-a.

“Milijuni afričke djece, žena i muškaraca bili su trgovani preko Atlantskog oceana, otrgnuti iz svojih obitelji i domovina – njihove zajednice bile su raskomadane, njihova tijela komodificirana, njihova ljudskost uskraćena”, rekao je.

Tu je i “povijest zadivljujuće hrabrosti koja pokazuje ljudska bića u njihovom najboljem izdanju – počevši od porobljenih ljudi koji su ustali protiv nemogućih šansi do abolicionista koji su govorili protiv ovog okrutnog zločina”, dodao je.

Danas je, ustvrdio je Guterres, “na svima nama da se borimo protiv nasljeđa rasizma trgovine robljem”.





Obrazovanje ‘najmoćnije oružje’

Međunarodni dan sjećanja na žrtve ropstva i transatlantske trgovine robljem obilježava se svake godine 25. ožujka od 2007. godine.

Ovogodišnja tema je: “Borba protiv nasljeđa rasizma trgovine robljem kroz transformativno obrazovanje”, na što je Guterres aludirao u svojoj poruci.





“Najmoćnije oružje u našem arsenalu je obrazovanje”, rekao je.

“Podučavajući povijest ropstva, pomažemo u zaštiti od najopakijih poriva čovječanstva. Proučavajući pretpostavke i uvjerenja koja su omogućila da praksa cvjeta stoljećima, razotkrivamo rasizam našeg vremena.”

Rekao je da je obilježavanje tog dana pokušaj da se “vrati neka mjera dostojanstva onima kojima je ono tako nemilosrdno oduzeto”. “Danas i svaki dan, ujedinimo se protiv rasizma i zajedno gradimo svijet u kojem svatko, svugdje može živjeti životom slobode, dostojanstva i ljudskih prava”, zaključio je.

Posebna izjava UN-a također se fokusirala na “rasističku ideologiju” iza trgovine robljem. “Porobljavanje više od 13 milijuna Afrikanaca tijekom Transatlantske trgovine robljem bilo je potaknuto rasističkom ideologijom da su te žene, muškarci i djeca inferiorni zbog boje svoje kože”, stoji u priopćenju.

 

Komentari

komentar

You may also like