Guverner Kalinjingrada upozorio na ruski ‘ekstremni odgovor’ ako EU nastavi blokadu tranzita

Rusija ima “ekstremni” ekonomski odgovor na blokadu tranzita robe u Kalinjingradsku regiju kroz Litvu, izjavio je danas guverner te ruske izdvojene regije (enklave na Baltičkom moru, smještene između Litve i Poljske) Anton Alikhanov za medij RIA Novosti.

“Ako oni to proglase i to učine, imamo i ekstreman ekonomski odgovor. Da vidimo tko je jači. Nešto mi govori da ćemo mi biti jači. Ali stvarno ne bih želio ući u ovo natjecanje. Nadam se njihovoj razboritosti”, izjavio je čelnik spomenute ruske regije.

Naglasio je kako su Europljani doveli Kalinjingradsku regiju u uvjete koji ograničavaju, između ostalog, humanitarne djelatnosti i normalan život. Inflatorni pritisak raste, životi više od milijun ljudi se pogoršavaju, istaknuo je guverner.

Nije isključio da litavske vlasti po pitanju tranzita mogu tražiti dodatne ustupke i pomoć od EU i NATO-a , pa, kako navodi, Vilnius politizira situaciju.

Podsjećamo da su Litavske željeznice 18. lipnja zaustavile tranzit u Kalinjingrad za određene kategorije tereta koji su pod sankcijama EU-a. Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Maria Zaharova izjavila je da je Litva, donijevši takvu odluku, prešla na agresivne akcije. Veleposlanik EU u Rusiji  Markus Ederer pozvan je na konzultacije i upozoren na mjere protuodgovora  u slučaju odbijanja omogućavanja nastavka prijevoza, navodi ruski medij.

 

Komentari

komentar

You may also like