Guverner: Ukrajina vrši protuofenzivu na ključnu rusku liniju napada

Ukrajinske su snage u protuofenzivi u blizini grada Izjuma koji drže Rusi, rekao je u subotu guverner regije Harkov. Ukrajinske snage navodno ‘udaraju’ na ključnu osovinu ruskog napada na istočnu Ukrajinu, izvještava Reuters.

Velika i uspješna protuofenziva na toj ruskoj liniji napredovanja donijela bi ozbiljan neuspjeh Moskvi u bitci za Donbas, regiji na istoku Ukrajine za koju je Rusija rekla da želi potpuno zauzeti.

Ruske snage pokušavaju se probiti južno od grada Izjuma, nastojeći zaobići ukrajinske snage koje drže obranu istočne crte bojišnice. “Najaktivnije mjesto ostaje smjer Izjum”, rekao je regionalni guverner Oleh Sinegubov u komentarima emitiranim na društvenim mrežama. “Naše su oružane snage ondje prešle u protuofenzivu. Neprijatelj se povlači na nekim frontama i to je rezultat karaktera naših oružanih snaga”, rekao je.

Ukrajinske su snage ponovno zauzele teritorij na sjeveroistoku zemlje, odbivši Ruse od drugoga najvećeg ukrajinskog grada Harkova u svom najbržem napredovanju otkako su se moskovske trupe povukle iz Kijeva. Uz to, Ukrajina je objavila da je uništila dijelove ruske oklopne kolone dok je pokušavala prijeći rijeku u Donbasu, a njezin ministar obrane predvidio je još mnogo tjedana žestokih borbi.

Rusija je napala Ukrajinu 24. veljače, krenuvši na glavni grad, no nije uspjela ući u Kijev te se potom povukla i usredotočila vojno napredovanje prema jugu i regiji Donbas. Službena Moskva 19. travnja je objavila da je započela druga faza “specijalne vojne operacije”. U objavi stoji da je cilj operacije razoružati Ukrajinu i zaštititi je od fašista. Tu tvrdnju Kijev i zapadni saveznici odbacuju kao lažni izgovor za pokretanje ničim izazvane agresije.

Komentari

komentar

You may also like